:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Mart 31, 2023   20:25

0

92

Brnabić: SAD su partner broj jedan za Srbiju na polju informacionih tehnologija

Sjedinjene Američke Države su partner broj jedan za Srbiju na polju razmena usluga, što se tiče sektora informacionih i komunikacionih tehnologija, rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić povodom otvaranja istraživačko-razvojnog centra kompanije ,,Cisco" u Srbiji.

,,SAD su partner broj jedan za republiku Srbiju na polju razmena usluga što se tiče sektora informacionih i komunikacionih tehnologija, a za njima idu Velika Britanija, Švajcarska i Nemačka", rekla je Brnabić.

Prisustvo ,,Ciska", kaže ona, će omogućiti da naš izvoz usluga u SAD bude još značajniji.

,,Imali smo u prošloj godini veliki uspeh u sektoru informacionih tehnologija, postigli smo rekordan izvoz od 2,7 milijardi evra. Podaci od januara ove godine deluju još bolje, a prema njima smo dostigli izvoz od 247 miliona evra, što je više od 42 odsto nego u januaru 2022. godine", rekla je premijerka.

On je mišljena da ako ovako nastavimo, možemo da dostignemo izvoz od četiri milijarde evra u sektoru informacionih tehnologija, što je, kako kaže, naš cilj.

,,Veliko mi je zadovoljstvo što danas mogu da budem ovde da obeležimo izuzetno važno širenje ,,Ciska" u Srbiji, gde su prisutni već jednu deceniju, kao kompanija koja prodaje svoje usluge. Danas obeležavamo njihovo širenje i osnivanje razvojnog tima što je važno za kredibilitet Srbije. Kada ,,Cisco" proizvodi nešto u vašoj zemlji onda to znači da ste vi kao zemlja među super silama u svetu informacionih tehnologija", rekla je Brnabić.

Kako je rekla, ljudi koji će se baviti istraživanjem neće biti samo u Beogradu nego i u Naučno-tehnološkom parku u Nišu.

,,Verujem da će dalje širenje dovesti još mnoge američke kompanije da otvaraju svoje istraživačke centre u Srbiji", rekla je premijerka.

Ambasador SAD Kristofer Hil je rekao da je veoma ponosan na odnose koji se grade između SAD i Srbije, pogotovo, kaže Hil, u oblasti visoke tehnologije. 

,,Nema svetski prepoznatljivog imena nego što je Cisco", rekao je Hil.

On je rekao da u ovom slučaju nije u pitanju samo investicija ,,Cisca", već investicija naših zemalja u mladu generaciju, a to je prema njegovim rečima, način da jedni druge bolje razumemo.

Izvor: T a n j u g ; foto: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva