:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Mart 05, 2020   10:51

0

151

Brnabić: Srbija konkurentna na svetskoj mapi

Sektor kreativnih industrija u Srbiji ima udeo od čak pet odsto u bruto domaćem proizvodu (BDP) i to uz evidentan trend rasta, što je gotovo na nivou udela sektora turizma (šest odsto), poljoprivrede (šest odsto) i građevinarstva (četiri odsto), pokazuje izveštaj Ekonomskog fakulteta u Beogradu o efektima kreativnih industrija na domaću ekonomiju.

 

Rast broja firmi od čak 25 odsto (sa 56.000 na 70.700 registrovanih subjekata od 2016. do 2018. godine) koje se bave nekom od 80 delatnosti zasnovnih na talentu, idejama, znanju i kreativnosti i 120 hiljada radnih mesta, pokazatelj su razvoja i značaja ovog sektora, navodi se u zaključku izveštaja.

O doprinosu sektora kreativnih industrija nacionalnim rezultatima, možda najbolje govori podatak o ukupnom izvozu ovog sektora koji se, samo u poslednje dve godine, uvećao za čak 46,7 odsto, dok se, poređenja radi, ukupni izvoz Srbije povećao za 30 odsto.

Samo u protekle tri godine u ovom sektoru ostvarene su izuzetno važne investicije u Srbiji, vredne više od 400 miliona evra, i to uz ulaganja u istraživanje i razvoj, obrazovanje, stvaranje novih vrednosti i nove intelektualne svojine u Srbiji.

"Analiza pokazuje da je najveći broj preduzeća u ovom periodu osnovan u delatnosti računarskog programiranja, industrije razvoja video igara i proizvodnje audiovizuelnog sadržaja", navodi se u izveštaju "Analiza ekonomskih efekata sektora kreativnih industrija na ekonomiju Srbije".

Premijerka Ana Brnabić, komentarišući izveštaj, ističe za Tanjug da su ovi, više nego pozitivni, rezultati najbolji dokaz da je Vlada bila u pravu kada je na početku mandata digitalizaciju i razvoj kreativnih industrija odredila kao strateški cilj i ostvarivu viziju.

"Ne pričamo više o viziji ili o ideji nečega. Ovi podaci pokazuju da smo na polju kreativnih industrija već postigli konkretan rast i rezultate, koje želimo i u svim drugim granama privrede - od povećanja broja zaposlenih i to pre svega visoko obrazovanih ljudi, povećanja zarada, do stvaranja zdravog poslovnog okruženja i umrežavanja", kazala je premijerka Brnabić i dodala da to ne utiče samo na razvoj privrede već i na stopiranje negativnog trenda "odliva mozgova", ali istovremeno deluje i kao program za privlačenje stranih talenata, zbog čega će Srbija postati globalno prepoznati centar izvrsnosti u pojedinim delatnostima i nišama.

"Razvoj kreativnih industrija, uz energetsku transformaciju i zelene industrije, neophodan je korak u transformaciji društva i ubrzavanju privrede, jer ko nije uspeo da uhvati zalet u trećoj industrijskoj revoluciji, ima priliku to da ispravi u četvrtoj", ističe Brnabić.

Premijerka dodaje i da je vrlo važno istaći da razvojem i uspesima u sektoru kreativnih industrija Srbija najbolje promoviše ono najbolje što poseduje: kreativnost, talenat i znanje.

"Povrh svega, razvojem i promocijom kreativnih industrija u Srbiji ali i inostranstvu, naših talenata, naučnika, inovatora direktno i na najbolji mogući način menjamo imidž Srbije u svetu. Taj vid kulturne diplomatije je za nas užasno važan. Upravo to je bio razlog osnivanja nacionalne platforme 'Srbija stvara'. Sada se konačno pozicioniramo i predstavljamo u najboljem mogućem svetlu. Imajući u vidu dostignuća naših stvaralaca, njihovog znanja i inovacija koje oni iznose na globalnu scenu i tržište, mi više ne menjamo samo Srbiju, menjamo svet", poručuje Brnabić.

Docent Ekonomskog fakulteta u Beogradu Igor Kovačević objašnjava da su kreativne industrije veoma važne, jer u prvi plan stavljaju znanje i informacije, kao najbitnije resurse na kojima počivaju savremene ekonomije i tako doprinose transformaciji društva baziranog na znanju.

"U tom kontekstu, kreativne industrije, pored kreiranja novih oblasti, dodaju vrednost tradicionalnim privrednim delatnostima i unapređuju proizvodnu efikasnost, podižu kvalitet proizvoda koji je sada više prilagođen zahtevima savremenih potrošača i, konačno, čine proizvode i usluge globalno dostupnim", kazao je Kovačević i dodao da direktan doprinos kreativnih industrija u Srbiji beležimo kroz ekonomske uticaje na rast BDP Srbije, ali i rast zaposlenosti i izvoza.

"Takođe, integrativna i razvojna dimenzija na makro i mikro nivou ostvaruju uticaj na celokupnu privredu. Značajne strane investicije vodećih globalnih kompanija u Srbiji pokazale su da je naš produkt kreativnih industrija već prepoznat u svetu i među vodećima. Dakle, naše znanje i kreativnost će ostati i razvijati se u Srbiji, i to ne samo u Beogradu, nego i u Nišu, Užicu, Subotici, Kragujevcu, odakle već danas naše ideje i rešenja idu u svet, kaže Kovačević.

Izvor: T a n j u g

Ana BrnabićSrbijaekonomski rast
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva