:

:

TV Most

clock

April 25, 2019   18:10

0

258

Brnabić: Srbija lider u EU po učešću žena u IKT sektoru

Učešće žena u informaciono-komunikacionim tehnologijama u Srbiji 2017. godine iznosilo je 27,4 odsto, dok je iste godine u EU njihovo učešće bilo 18,3 odsto, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

 

"Od 2015. do 2017. godine učešće žena je sa 25,7 uvećano na 27,4 odsto. Ako se nastavi ovakav trend, Evropskoj uniji će trebati da 15 do 20 godina da dostigne Srbiju", rekla je Brnabić u kompaniji "Vip mobile" gde je održano finalno takmičenje "Uhvati ideju" u okviru Međunarodnog dana devojčica u IKT sektoru.

Rezultati, kaže, pokazuju da Srbija može biti lider u Evropi i to zahvaljujući talentima i dodala da isto tako može biti i lider u četvrtoj industrijskoj revoluciji i digitalizaciji.

Brnabić ističe da su ti rezultati postignuti zahvaljujući samopouzdanju koje imaju naše žene, te je devojčicama koje su bile deo takmičenja poručila da nastave da prate svoje ideje i da od njih ne odustaju.

"Prioritet Vlade Srbije je obrazovanje, želimo da napravimo sistem koji će biti adekvatan vašim potencijalima i već uveliko radimo na digitalizaciji obrazovanja uvođenjem programiranja u osnovne škole, digitalnih udžbenika...", rekla je Brnabić.

Dodala je da trenutno u Srbiji postoji 2.000 digitalnih učionica, kaže da će ih do kraja godine biti 10.000 i izrazila nadu da će do 2021. obrazovanje u našoj zemlji biti potpuno digitalizovano.

"Srbija je takođe i po digitalnom obrazovanju jedan od lidera u EU", naglasila je Brnabić.

Kaže da je vlada izdvojila i 10 miliona evra za izgradnju različitih vrsta startap centara i naučno-tehnoloških parkova, ali i da ima posebne programe kojima subvencioniše preduzetnike.

Najavila je i da će od sledeće školske godine vlada uz pomoć vlade Velike Britanije i Britanskog saveta u škole uvesti 36.000 mikrobitova.

Poverenica za zaštitu ravnopravnost Brankica Janković poručila je devojčica da od svojih ideja ne odustaju i da na tom putu svladaju sve prepreke, a po onome što je, kaže, videla danas može se reći da Srbija ne treba da se plaši za svoju budućnost.

Direktorka UN Vumen u Srbiji Milena Rikanović kaže da su devojčice danas razbile stereotipe o tome šta su poslovi za muškarce, a koji za žene i poručila im da su one liderke IKT-a.

"Nastavite da se bavite informacionim tehnologijama, jer stereotipi nisu tačni, vi može da učinite sve što poželite", rekla je Rikanović devojčicama.

Predsednica Unije poslodavaca žena Sanja Popović Pantić govoreći o Međunarodnom danu devojčica u IKT kaže da se on sprovodi već devetu godinu i da je kroz njega prošlo 8.000 devojčica.

Prema njenim rečima, ovogodišnji projekat je najmasovniji do sada jer jer je okupio 700 devojčica iz 90 osnovnih škola u 60 opština.

Kaže da su devojčice prošle kroz više od 40 kompanija, a da im je susret sa realnim sektorom, kako je pokazala anketa, promenio pogled na izbor zanimanja.

Generalni direktor "Vip mobile" Dejan Turk kaže da više od polovinu zaposlenih čine žene, naročito na rukovodećim pozicijama, i ocenio da su žene budućnost IKT sektora.

Prvu nagradu na takmičenju "Uhvati ideju" osvojile su devojčice iz Osnovne škole "Veljko Dugošević" iz Beograda za "Audio biblioteku" koja se nalazi na sajtu škole i gde slepi, slabovidi ili oni koji ne znaju da čitaju mogu da slušaju školsku lektiru.

Drugo mesto osvojile su devojčice iz Osnovne škole "Deveta srpska brigada" iz Boljevca, a treće mesto devojčice Osnove škole "Sveti Sava" iz Beograda.

Izvor: RTV, T a n j u g

Informacione tehnologijeBrnabićžene
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva