:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Februar 26, 2024   12:22

0

51

Brnabić: Srbija pravo mesto za ulaganje u biotehnologiju i veštačku inteligenciju

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Londonu na Investicionom samitu za Zapadni Balkan u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) da Srbija stvara sve bolje poslovno okruženje za ulaganja stranih investitora i poručila da je naša zemlja pravo mesto ako neko želi da investira u biotehnologiju i veštačku inteligenciju.

Brnabićeva je istakla da Srbija ima stručnu radnu snagu i da vlada više nego ikada ulaže u obrazovanje i u putnu infrastrukturu. 

"Fajnenšl tajms je objavio izveštaj na kom se našlo šest lokalnih samouprava u Srbiji koji se nalaze u 10 najboljih investicionih mesta" napomenula je Brnabićeva.

Ona je zahvalila EBRD na dosadašnjoj saradnji i pomoći u izgradnji naučno-tehnoloških parkova i istakla da je cilj da srpsku ekonomiju pokreću tehnologije.

"Srbija se upotpunosti promenila u poslednjih 10 do 12 godina. BDP Srbije je sada vredan skoro 70 milijardi, dok do 2027. godine očekujemo da bude 100 milijardi evra" istakla je Brtnabićeva.

Kao tri glavna infrastrukturna projekta koje sprovodi Srbija, premijerka je u prvi plan istakla putno povezivanje govoreći o izgradnji auto-puteva ali i brzih pruga koji treba da bolje povežu region, a samim tim stvori još povoljnije poslovno okruženje.

Uz to podsetila je da je Srbija izgradila gasni interkonektor sa Bugarskom kako bi se nafta dobijala i od Azerbejdžana i time dodatno diverzifikovali putevi snabdevanja energentima. 

"Zajedno sa EBRD radimo na tome da cela Srbija bude pokrivena brzim i  pouzdanim internetom. I očekujemo da se takvo digitalno povezivanje završi do kraja sledeće godine", dodala je predsednica Vlade Srbije. 

Uvodno obraćenje imala je I predsednica EBRD Odil Reno-Baso koja je pohvalila što se lideri regiona sastaju na događajima poput ovoga, jer pokazuje novi nivo zrelosti i stabilnosti, pogotovo kada je u pitanju turbulentna prošlost Zapadnog Balkana. 

"Pomažemo u sprovođenju Plana rasta EU za ZB koji je šansa da se situacija u regionu promeni", kaže Reno-Baso.

Napominje da investitore privlači i to što znaju da će imati pristup zelenim izvorima energije, kao i da postoji vladavina prava i borba protiv korupcije.

Dodaje je da i razvoj privatno-javnog partnerstva utiče na povoljno poslovno okruženje i dolazak investitora.

Putem video linka, zvanicama su se obratili predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i komesar za susedsku politiku I proširenje Oliver Varheji.

Obojica u potvrdili da budućnost Zapadnog Balkana leži u EU i da proširenje ostaje prioritet kako za lidere regiona tako i za same zvaničnike u Briselu. 

Međutim, napomenuli su da taj prioces mora da se zasniva na zaslugama.

Svesni su, kako kažu, da taj proces proširenja treba da se ubrza, ali i da zemlje regiona moraju da sprovode reforme.

Visoki zvaničnici EU pozvali su lidere ZB da iskoriste priliku koju donosi Plan rasta, a uvereni su i da šest milijardi evra treba da dovede do toga da region postigne 75 odsto proseka EU.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva