:

:

TV Most

clock

Jul 05, 2021   20:34

0

120

Brnabić: Srbija snažno podržava Berlinski proces

Srbija snažno podržava Berlinski proces, ne samo u cilju ekonomskog razvoja regiona, već i kao ideju povezivanja i ujedinjenja Zapadnog Balkana i njegovog približavanja Evropskoj uniji, istakla je premijerka Ana Brnabić na onlajn Samitu lidera Berlinskog procesa.

Nemačka kancelarka Angela Merkel naglasila je da je na Samitu razgovarano o napretku regiona na putu ka Evropskoj uniji i da je u sopstvenom interesu EU da taj proces napreduje i ukazala da je neophodno da se radi dalje na stvaranju zajedničkog regionalnog tržišta.

Nemačka je bila domaćin osmog Samita Berlinskog procesa, koji je održan u virtuelnom obliku uz uključenje predstavnika zemalja Zapadnog Balkana, među kojima je bila premijerka Ana Brnabić.

Brnabićeva je zahvalila nemačkoj kancelarki Angeli Merkel na snažnoj podršci i aktivnom pristupu regionalnoj saradnji.

Zahvaljujući podršci Nemačke i kancelarke Merkel, ali i unutrašnjim inicijativama predstavnika Srbije, Albanije i Severne Makedonije, kako je objasnila premijerka, implementacija Akcionog plana omogućiće dalje širenje ekonomske i trgovinske saradnje regiona, što će ga ujedno učiniti privlačnijim za strane investitore i ubrzati ekonomski rast, saopštila je Vlada Srbije.

Brnabićeva je istakla da Srbija snažno podržava Berlinski proces, ne samo u cilju ekonomskog razvoja regiona, već i kao ideju povezivanja i ujedinjenja Zapadnog Balkana i njegovog približavanja Evropskoj uniji.

Zaključila je da je podrška u regionu bila naročito vidljiva kroz solidarnost sa susedima tokom pandemije i pomoć u vakcinama i medicinskoj opremi. 

Kako je saopšteno fokus samita bio je na izgradnji zajedničkog regionalnog tržišta koji se odnosi na četiri temeljne slobode: slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala, za koje je usvojen Akcioni plan u novembru prošle godine, a od kojeg bi region imao posebne benefite.

Rečeno da je saobraćajna i energetska infrastruktura proširena tokom poslednjih godina i povezana sa saobraćajnicama Evropske unije, a pohvaljena je implementacija sporazuma o ukidanju naknada za roming na Zapadnom Balkanu, koja je počela sa primenom ovog meseca.

Kao važan projekat procesa izdvojena je Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) u cilju povezivanja i izgradnje razumevanja i tolerancije u regionu. Pohvaljene su i aktivnosti Veća za regionalnu saradnju (RCC) i Sekretarijata Srednjoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) za napore u sprovđenju Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište, ističe se u saopštenju Vlade Srbije. 

Izvor: Танјуг, RTS

BrnabićBerlinski proces
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva