:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

April 18, 2020   11:26

0

179

Brnabić: Stojimo zajedno sa EU pred ovim izazovima

Avion koji je danas sleteo u Beograd, dopremio je medicinsku i zaštinu opremu, zaštitne maske, beskontaktne toplomere, ali i skafandere, koju je delom donirala Evropska unija, koja je i finansirala sam let, izjavila je premijerka Ana Brnabić i izrazila zahvalnost na pomoći i podršci EU.

"Velika zahvalnost našim partnerima iz EU koji su donirali novac, ne samo za let, već i za najveći deo opreme na letu", rekla je Brnabić novinarima na aerodromu, gde je dočekala 11. kargo let sa pomoći za Srbiju.

Reč je o zaštitnim maskama, beskontaktnim toplomerima, kao i zaštitnim odelima, skafanderima, kojih je nešto od 200.000, za zdravstvene radnike i zaposlene u gerontološkim centrima i drugim ugroženim ustanovama, gde su najpotrebniji.

Brnabić je navela da je EU nabavila i trijažne kontejenere, od kojih su neki već dopremljeni u Srbiju, za trijažu pacijenata pozitivnih na Kovid 19 ili onih koji još čekaju testove.

“Očekujemo dodatne naredne nedelje, kao i podršku u vidu mašina za kiseonik i respiratore. Stojimo zajedno sa EU pred ovim izazovima”, rekla je Brnabić.

Navela je da je ovo 11. let, od 15, za koje EU plaća transport, dodajući da let jednog aviona od Kine košta između 400.000 i 500.000 evra.

Brnabić je istakla i da je juče uputila pismo komesaru Oliveru Varheiju u kome ga je zamolila da uzme u razmatranje da EU opredeli još sredstava za dodatne avione, jer imamo pomoć, ali i opremu koju smo sami kupili, pa bi značilo da EU izdvoji novac za dodatni transport avionima.

Premijerka je zahvalila i ministarki za evropske integracije Jadranki Joksimović na neumornom radu da sa EU organizuje pomoć i podršku.

Podsetila je da je dogovoreno da 93 miliona evra opredeljnih iz IPA programa, bude usmereno za hitnu medicinsku pomoć i podršku, uz 78 miliona evra za ekonomski oporavak Srbije.

Dodala je da se partneri iz EU i sami suočavaju sa velikim izazovima u brobi protiv Kovida-19 ali su izdvojili značajna sredstva za pomoć Srbiji u ovoj borbi.

“Da uskoro proglasimo pobedu, moramo da se ponašamo odgovorno, solidarno i disciplinovano”, podvukla je Brnabić.

Fabrici: Narednih dana još četiri aviona pomoći za Srbiju

Još četiri aviona sa medicinskom opremom, čiji transport finansira Evropska unija, stići će u Srbiju u narednim danima, najavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i istakao da se razmatra kako da EU dodatno pomogne Srbiji u ublažavanju i ekonomskih posledica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Fabrici je rekao da je EU odgovorila na zahtev Srbije za pomoć u borbi protiv Kovida 19 i da je "svim srcem krenula da pomogne" u nabavci i isporuci materijala koji su neophodni bolnicama i lekarima i dodao da se ta pomoć do sada ogledala u pokrivanju transportnih troškova za dopremanje medicinskog materijala i opreme koje je Srbija kupovala po celom svetu.

"Ali 11. avion, koji je danas sleteo u Beograd, ima posebno značenje jer sadrži i opremu koju je EU kupila i donirala Srbiji", rekao je Fabrici na aerodromu "Nikola Tesla", gde je sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom za evropske integracije Jadrankom Joksimović sačekao avion koji je dopremio medicinsku pomoć.

Kako je naveo, u opremi koja je stigla je i 800.000 maski koje će biti podeljene medicinskim radnicima.

"U narednim danima očekujemo najmanje četiri leta, za početak imaćemo ukupno 15 kargo letova sa materijalom i opremom, a transport plaća EU. Nešto od opreme, kao što su maske, respiratori i slično je kupila EU i donirala Srbiji", rekao je Fabrici.

Podsetio je da je EU platila i nabavku 100 kontejnera za trijažu, od kojih je 15 već postavljeno ispred bolnica po čitavoj zemlji. Reč je o trijažnim kontejnerima koji se proizvode u Srbiji, a EU obezbeđuje materijale.

Fabrici je kazao da je pomoć u medicinksoj opremi deo šire saradnje između Srbije i EU i dodao da se već razmišljamo i o ekonomskim merama.

"Stavili smo Srbiji na raspolaganje 78 miliona evra za ekonomski oporavak. Zajedno sa premijerkom Brnabić i ministarkom Joksimović razmatramo kako da intervenišemo u cilju bržeg ekonomskog oporavka", naveo je Fabrici.

Izrazio je punu podršku svim naporima države, medicinske struke, policije koji, kako je rekao, moraju da donose "teške odluke u teškim vremenima".

Fabrici je čestitao svim vernicima Vaskrs i poručio da je neophodno da budemo solidarni i ujedinjeni i da jedino tako možemo pobediti pandemiju koronavirusa.

Izvor: T a n j u g

Ana BrnabićEUavionpomoćkoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva