:

:

TV Most

clock

Februar 23, 2020   11:25

0

45

Brnabić sutra u Londonu na Samitu EBRD

Premijerka Srbije Ana Brnabić učestvovaće sutra na Investicionom samitu za Zapadni Balkan u Londonu, koji organizuje Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Na Samitu će učestvovati premijeri iz regiona, a cilj skupa je da se istaknu potencijalne investicione i poslovne mogućnosti na Zapadnom Balkanu i da se promovišu regionalni i prekogranični projekti.

Prema programu Samita, nakon otvaranja skupa, na kojem će govoriti direktor EBRD Suma Čakrabarti i premijer Hrvatske, predsedavajuće EU, Andrej Plenković, uslediće panel premijera šest ekonomija Zapadnog Balkana.

Na panelu će, kako je najavio EBRD, pored srpske premijerke Ane Brnabić, učestovati i premijer Albanije Edi Rada, premijer Crne Gore Duško Marković, premijer Severne Makedonije Oliver Spaskovski, predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti.

Tokom boravka u Londonu, Brnabić će imati i niz bilateralnih susreta, među kojima sastanak sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, kao i sa ministrom odbrane Velike Britanije Benom Valasom.

Takođe, prema agendi premijerke, ona će razgovarati i sa predsednikom EBRD Sumom Čakrabartijem, kao i sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Zoranom Tegeltijom.

Boravak u Londonu Brnabić će završiti predavanjem na Imperijal koledžu, u kojem će govoriti o značaju razvoja tehnologije i preduzetništva.

Inače, ovogodišnji Samit u Londonu četvrti je takav samit EBRD-a.

U februaru 2014. godine u EBRD-u je održan prvi samit o Zapadnom Balkanu i prvi put je okupio premijere regiona.

Zapadni Balkan je prioritetna regija za EBRD, koji je jedan od najvećih institucionalnih investitora u zemljama regiona, a do sada je uloženo blizu 12 milijardi evra.

Kako se navodi u programu Samita, to će biti prilika da premijeri sa Zapadnog Balkana razgovaraju o njihovoj viziji za region, ključnim regionalnim projektima i mogucćnostima za ulaganje u energiju i transport, "kao i o programu ''meke povezanosti'' na Zapadnom Balkanu".

U okviru Samita, biće održan i panel "Zelena energija na zapadnom Balkanu".

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva