:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Decembar 11, 2019   18:45

0

47

Brnabić: Svetu nudimo prave vrednosti

Predsednica Vlade Srbije Ana Bnabić učestvovala je u Cirihu na Vorld majnds konferenciji na kojoj je govorila sa sedmim predsednikom Južnoafričke Republike Frederikom de Klerkom, koji je sa Nelsonom Mendelom podelio Nobelovu nagradu za mir 1993. godine. Ocenila je da je to veliko priznanje za Srbiju i dokaz da svetu imamo da ponudimo prave vrednosti.

"Pričati o odnosima u svetu, izazovima, sa takvim ljudima na takvom skupu veliko je priznanje za politku koju je postavio Aleksandar Vučić a mi je sledimo", rekla je Brnabićeva za T a n j u g  i ocenila da je to dodatno priznanje Srbiji kao zemlji koja je jedan od mirotvoraca na Balkanu, koja nastoji da Evropi donese novu stabilnost i realnost.

Učešće skupa kome prisustvuju i vodeći svetski inovatori, naučnici, biznis lideri i umetnici koji na inspirativan način predstavljaju ideje novog doba prilika je da Srbija pokaže šta ima da ponudi, ocenila je Brnabićeva koja je na debati sa Klerkom govorila i sa Džordžem Fridmanom, svetskim stručnjakom za geopolitičke prognoze i oblast međunarodnih odnosa.

Brnabićeva je podsetila na Fridmanovu opasku da se "na Balkanu ništa ne zaboravlja i ne oprašta" i dodala da je to upravo ono što Srbija pokušva da promeni.

"Pokušavamo da otvorimo novu stranicu i da počenmo da opraštamo kako bi nove generacije imale perspektivniji Balkan i mogle da otvore novu stranicu", rekla je premijerka.

Konferencija je bila i prilika da premijerka upozori da svet postaje sve kompleksnije i sve teže mesto i da skoro nema više pravila, pa se i opstanak STO dovodi u pitanje.

"Vidimo trgovinske ratove između SAD I EU koja je uvela sankcije Rusiji, SAD i Kine, dosta napetih odnosa između EU i Kine što nekako stavlja sve zemlje kao što je Srbija u tešku poziciju", rekla je predsednica Vlade i dodala da nam je zato važno da ostanemo samostalni i nezavisni, da ostanemo otvoreni za sve investirore iz celog sveta kao i za plasiranje naših prozivoda širom sveta.

"To uspevamo da uradimo i na to smo ponosni", rekla je predsednica vlade, koja je skup iskoristila da kaže i da bi svet trebalo da se vrati na to da veruje u slobodu kretanja robe, kapitala i usluga i na konkuretnost kao osnovne vrednosti koje su u okviru Evrope u najdužem periodu u istoriji donele mir blagostanja i ekonomski prosperitet.

Četiri osnovne slobode – način da svet ostane miran 

Srbija duboko veruje da su osnovne vrednosti u tome da su svi ljudi jednaki, da su četiri osnovne slobode način da svet ostane mirno mesto, a da je dijalog najvažniji i da demokratiju ako se nađe u problemu može izvući sa još više demokratije.

Predsednica vlade reklla je i da je Srbija mnogo radila da uspostavi partnerski odnos sa World minds, a da je rezultat taj da je Srbija jedina zemlja pored Švajcarske u kojoj se održavaju ovakvi skupovi na kojima se razmenjuju ideje koje menjaju svet.

Ona je najavila da će naredni skup u Beogradu biti održan 2021. uz još veće učešće nobelovaca i naših naučnika.

"Biće to nova prilika i način da pokažemo šta sve Srbija ima da ponudi", rekla je premijerka i podsetila da su deo Vorld majnds predstavnici Biosens instituta i Instituta za fiziku.

Dodala je da i danas, više od šest meseci od državanja skupa u Beogradu, kada putuje po svetu slučajno sreće ljude koji su bili "deo zajednice svetskih umova u Beogradu" i koji su tada bili oduševljeni našim potencijalima, Srbijom i videli su nas na drugačiji način.

Pomenula je je da nas prati imidž iz prošlosti i da smo zato odlučili da idemo sa novom kampanjom, novim brendinogom Srbije – Srbija krejt i sa ljudima koji nas predstavljaju u nauci i tehnologiji, muzici, filmu, svim vrstama umetnosti, da pokažemo drugačije lice Srbije koje je sve prepoznatljivije zahvaljujući i ovakvim događajima i parterstvima.

"I ovaj skup i naredni u Beogradu prilika su za naše umove, pamet i talente da ih predstavimo svetu i da mi budemo oni koji svojim idejama poput teslagrama već danas menjaju svet", kazala je premijerka.

Prilika za najbolja rešenja 

Vorld majnds je osmišljen tako da članovi prezentuju najzanimljivija i najnovija otkrića u nauci i drugim oblastima društvenog delovanja.

Skupovi koji se održavaju svakog decembra u Cirihu prilika su za predstavljanje najboljih rešenja te godine iz celog sveta o kojima se zatim na skupu razgovara.

Srbija je imala čast da bude prva zemlja na svetu, pored Švajcarske, u kojoj je održan takav značajni skup najvećih mislilaca sveta.

Prvi od tri dogovorena skupa održan je u maju 2019. u Beogradu, kada je srpska prestonica postala svetski centar za razmenu prestižnih inovativnih rešenja u oblasti robotike, astrofizike, medicine, molekularne biologije, psihologije, marketinga, umetnosti, sporta.

Okupljanje lidera iz brojnih raznorodnih oblasti omogućava razmenu ideja koje pokreću potpuno drugačije sagledavanje sveta, što je glavni princip rada te organizacije.

Vorld majnds zajednicu čini više od hiljadu visokorangiranih pojedinaca – nobelovaca, državnika, naučnika, profesora univerziteta, ambasadora, pisaca, koji su dali značajan doprinos nauci, umetnosti i biznisu.

Izvor: RTS

Ana Brnabić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva