:

:

TV Most

clock

Maj 05, 2022   15:31

0

65

Brnabić: Tri miliona evra za humanitarnu pomoć Ukrajini

Srbija će obezbediti humanitarnu donaciju od tri miliona evra za pomoć deci i raseljnima u Ukrajini, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić na Medunarodnoj donatorskoj konferenciji za Ukrajinu, koja je održana u Varšavi.

Brnabić je rekla, da je Srbija, polazeći od sopstvenog iskustva sa velikim brojem izbeglica i interno raseljenih na svojoj teritoriji, od kojih se, nažalost veliki broj i danas nalazi u internom raseljenju, svesna značaja i potrebe pružanja humanitarne pomoći civilima u konfliktnim situacijama, a posebno deci kao izuzetno ranjivoj kategoriji stanovništva.

"Zato će Srbija dati humanitarnu donaciju u iznosu od tri miliona evra za pomoć deci, kao i raseljenima unutar i van Ukrajine", rekla je Brnabić i dodala da će ta pomoć biti upućena kroz sistem UN i to 1,5 miliona preko UNICEF-a i 1,5 milion preko UNHCR-a.

Premijerka je navela da Srbija od početka konflikta sa posebnom pažnjom prati posledice, pre svega na civilno stanovništvo, tešku humanitarnu situaciju i povećanje broja izbeglica i interno raseljenih, i dodala da je potrebno stvoriti uslove za isporuku humanitarne pomoći i podržati sve napore za zaustavljanje konflikta.

Podsetila je da je Srbija 24. marta glasala za usvajanje Rezolucije o humanitarnim posledicama agresije na Ukrajinu u Generalnoj skupštini UN.

Takođe, napomenula je da je Vlada Srbije 27. februara usvojila odluku o pružanju humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu Ukrajine i po prvi put aktivirala Privremeni zaštitni mehanizam za raseljena lica koja dolaze iz te zemlje.

"Građani Srbije saosećaju sa građanima Ukrajine u njihovoj želji za povratkom normalnom životu u kojem će buduće generacije živeti bez straha od rata", rekla je Brnabić.

Međunarodnu donatorsku konferenciju zajednički su organizovali premijeri Poljske i Švedske, Mateuš Moravjecki i Magdalena Anderson, u saradnji sa predsednicima Evropskog saveta i Evropske komisije, Šarlom Mišelom i Ursulom fon der Lajen.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

BrnabićUkrajinaSrbijapomoć
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva