:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Oktobar 22, 2021   17:55

0

65

Brnabić u poseti Severnobanatskom okrugu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, danas je boravila u poseti Severnobanatskom okrugu, tokom koje je obišla opštine Kanjižu i Novi Kneževac, a potom i grad Kikindu.



 

Predsednica Vlade Ana Brnabić danas boravi u poseti Severnobanatskom okrugu, a posetu je započela obilaskom velikog, značajnog domaćeg investitora "Visa prom" u Kanjiži, koji je bajveći primarni prerađivač drveta u našoj zemlji, koji posluje već gotovo tri decenije i u kom radi 255 radnika.

"Mi se trudimo da im pomažemo subvencijama i podsticajima, ulaganjima u opremu, ali ponajviše ulaganjima u infrastukturu kako bi njima bilo lakše da dolaze do svojih kooperanata i da njihovi proizvodi nalaze svoje tržište. Na poslednjoj sednici vlada Srbije i Mađarske pričalo se o proširenju graničnih prelaza i otvaranju dodatnih GP za teretni saobraćaj i ukoliko je moguće proširivanje zelenih koridora i na granicu sa severnim susedima, štoje izuzetno važno za privredu i građane u Severnobanatskom okrugu", rekla je Brnabić.

Potom je posetila Novi Kneževac, tačnije tamošnju Osnovnu školu "Jovan Jovanović Zmaj" koja je u potpunosti rekonstruisana sredstvima iz državnog budzeta preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, u iznosu od preko 300 miliona dinara, a koja postoji od 1974. godine od kada nije bilo značajnijih ulaganja u njeno održavanje.

Premijerka je najavila buduća ulaganja u Novi Kneževac, a kao prioritet u narednom periodu pomenula je ulaganje u postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, kanalizacionu mrežu.

"Ovo je jedna od 26 lokalnih samouprava koja je planirana u okviru kredita koji smo uzeli od Razvojne banke Saveta Evrope (CEBA), gde radimo na projektno-tehničkoj dokumentaciji i ja se nadam da ćemo uskoro moći da objavimo tendere", navela je premijerka.

Irena Slavković predsednica opštine Novi Kneževac je zahvalila na poseti navodeći da se nada podršci države i ubuduće u realizaciji kapitalnih investicija.

Poseti rekonstruisanoj obrazovnoj ustanovi prisustvovao je i ministar za obrazovanje Branko Ružić, koji je rekao da je ona dokaz da Vlada Srbije pridaje veliki značaj ulaganju u infrastrukturu i obrazovni sistem.

"To smo pokazali sa skoro 200 školskih objekata koje su u proteklih 6 ili 7 godina izgrađenih ili rekonstruisanih na teritoriji Srbije. Želja nam je da i u predškolskom obrazovanju proširimo kapacitete i time smanjimo liste čekanja, takođe da osavremenimo sadržajima i infrastrukturom sve školske objekte u kako u osnovnoškolsko tako i u srednješkolskom obrazovanju. Uspeli smo da obezbedimo sredstva za nove investicije u visokom obrazovanju, pa će tako 14 do 16 visokoškolskih ustanova biti ili rekonstruisano ili će biti nove izgrađene širom Republike", rekao je Ružić.

Predsednica Vlade Srbije u Kikindi je prvo posetila francusko-srpsku firmu "Mekafor" kojoj je mašinstvo primarna delatnost i koja posluje sa svetskim brendovima u svetu auto-industrije i poljoprivrede, a u ovom gradu postoji od 2016. godine.

"Drago mi je što vidim da privreda u Srbiji raste i da se gradovi i opštine razvijaju. Da se radi mnogo na infrastrukturi i objektima javne namene, i u zdravstvu i u prosveti. Kompanija "Mekafor" koju sam posetila, se širi u 2020. godini. Mi smo dali još nekih milion i dvadeset hiljada evra subvencija za dalje proširenje pogona koje je završeno i zapošljavanje još nekih 180 ljudi u naredne tri godine. Oni su izuzetni optimisti po pitanju svoje budućnosti u Kikindi", kazala je premijerka.

Prilikom posete, obišla je i radove na rekonstrukciji Opšte bolnice Kikinda, koja je počela 1. septembra ove godine i za čiju prvu fazu je iz republičkog budžeta izdvojeno oko 334 miliona dinara, a u toku je i priprema projektne dokumentacije za drugu fazu.

"Očekujem da ćemo krajem oktobra 2022. godine završiti prvu fazu i krenuti sa realizacijom naredne. Ulaganje u zdravstveni sistem je nešto što je od izuzetnog značaja za Vladu RS i nešto što su naši građani, zdravstveni, medicinski i nemedicinski radnici zaslužili", istakla je.

Pored rekonstrukcije kikindske bolnice, drugi projekat koji je od velikog značaja za ovaj grad je izgradnja Fabrike vode, čiji početak je najavljen krajem tekuće godine, a koji će koštati gotovo 10 miliona evra, od kojih je oko šest miliona evra obezbeđeno putem kredita KFV nemačke razvojne banke, a ostatak iz državne kase.

"Veliki, višedecenijski, pa i viševekovni problem Kikinđana - pijaća voda, polako se rešava. Završena je izrada projektno-tehničke dokumentacije i tenderi, te očekujem da već krajem ove godine krenemo u izgradnju fabrike", dodala je predsednica Vlade.

Treći projekat od velikog značaja za ovaj grad je izgradnja brze saobraćajnice Sombor-Kikinda u dužini od 175 kilometara, za vožnju do 100 km na čas sa četiri trake, dve u jednom i dve u drugom pravcu.

"Za ovaj projekat tek treba da bude urađena projektno-tehnička dokumentacija, ali je u ovom momentu preliminarni iznos ove investicije oko milijardu evra. To je nešto što će kvalitativno i suštinski promeniti život u čitavoj Vojvodini i uticati na ekonomski rast i razvoj. Trenutno se radi na prvoj fazi urbanističke deonice od 22 kilometara u Somboru", rekla je Ana Brnabić.

Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač zahvalio je na, kako je naglasio, ogromnoj pomoći Republike Srbije, Vlade i Pokrajinske vlade, gradu Kikindi.

"Obišli smo neke projekte koji su započeti, poput rekonstrukcije Opšte bolnice Kikinda, i razgovarali o budućim kao što je Fabrika vode čija realizacija se očekuje u narednom periodu, te saobraćajnica Sombor-Kikinda koja će za ovaj region i naš grad značiti mnogo pa i povećati investicione potencijale. Tu je još jedna stvar, a to je da ćemo zajedničkim snagama iznaći sredstva za opremanje za nove industrijske zone i time privući kako domaće tako i strane investitore'''', rekao je Lukač.

On je izrazio nadu u ovako uspešnu saradnju i u budućnosti kako bismo, naglasio je, zajedno od Kikinde i Srbije napravili još bolje mesto za život i rad.

Predsednica Vlade Brnabić pohvalila je Kikindu u borbi protiv epidemije korona virusa, naročito u segmentu vakcinacije, ističući da je ovaj banatski grad od početka vakcinacije do danas bio jedan od vodećih, i u kojem je stopa vakcinisanog stanovništva trenutno nešto više od 57 odsto.

Predsednica Vlade je posetila i Kulturni centar Kikinda, gde su joj domaćini uručili brojne poklone.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva