:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Oktobar 04, 2021   15:26

0

80

Brnabić u Prebilovcima na mestu stradanja srpskog naroda

Premijerka Srbije Ana Brnabić, koja se nalazi u zvaničnoj poseti BiH, obišla je danas Crkvu Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima u kojoj se nalazi spomen kosturnica koja podseća na stradanju srpskog naroda tokom Drugog svetskog rata.

Brnabić je novinarima nakon obilaska crkve rekla da je na putu iz Nevesinja u Mostar imala želju da svrati u Prebilovce i obiđe mesto stradanja srpskog naroda i jedno od najvećih naših stratišta.

"Teško je ovde biti i teško je ponovo čuti tu priču o kojoj sam samo čitala, ali govori dosta o svemu onome kroz šta je srpski narod prošao, govori mnogo i o kompleksnosti našeg regiona i koliko je teško i koliko će dugo trebati za pomirenje, zato što ovo nije bilo stratiše samo tokom Drugog svetskog rata, nego i 1992. godine", rekla je Brnabić.

Poručila je da prošlost ne smemo da zaboravimo, ali da se moramo okrenuti budućnosti, da praštamo i stvaramo bolju budućnost za naš region.

"Možda nema boljeg mesta da to kažem, moramo se boriti za bolju budućnost, za bolje povezivanje i razumevanje među narodima, jer nam ništa drugo ne preostaje kako bi ljudi ostali i živeli ne samo u Prebilovcima već i na ovim prostorima.

To je ono što dugujemo i svetim prebilovačkim velikomučenicima", rekla je Brnabić.

Otac Marko Gojačić rekao je da je današnja poseta jednog državnika iz Srbije pođednako važna kao i dan kada je crkva 2015. godine otvorena.

Istakao je da ta poseta govori da Prebilovčani i Prebilovci nisu zaboravljeni i da njihova matica misli na njih.

"Ova poseta nam daje podršku, snagu i motivaciju da kao sveštenik i moja parohija i čitava zajednica ostajemo i opstajemo na ovim prostorima. Veoma smo ponosni što ste došli i obišli ovu zajednicu, koja jeste mala, ali koja živi duhom vaskrsenja, kao što je i ovaj hram vaskrsao iz mučeničkih kostiju i danas obasjava ovu zemlju", rekao je Gojačić.

Premijerka je nakon obilaska crkve posetila i izložbu o stradanju srpskog naroda tokom Drugog svetskog rata u Domu kulture u Prebilovcima, kao i manastir Žitomislić na putu za Mostar.

U Prebilovcima su 1941. godina stradale čitave porodice od strane ustaša, koje su ubile i bacile u jamu u Šurmancima, više od 850 Prebilovčana, najviše žena i dece.

Ovaj zločin je u bivšoj Jugoslaviji prikrivan, a 1961. godine jame u koje su bacani Srbi su zabetonirane.

Otkopavanje 13 jama počelo je 1990. godine, a kosti više od 4.000 Srba 4. avgusta 1991. godine su sahranjene pored crkve u Prebilovcima.

Pripadnici hrvatskih paravojnih formacija kriptu sa kostima ubijenih Srba minirali su u junu 1992. godine.

Po povratku Srba u Prebilovce nakon 2000. godine, ostaci kostiju Prebilovačkih novomučenika su sakupljeni i sahranjeni u obnovljenoj kripti Crkve Vaskrsenja Hristovog.

Patrijarh srpski Irinej osveštao je 8. avgusta 2015. godine Crkvu Vaskrsenja Hristovog koja je pdognuta u znak sećanja na 4.000 Srba iz donje Hercegovine.

Izvor: Танјуг

BrnabićPrebilovciBiH
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva