:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Februar 28, 2024   18:35

0

45

Brnabić: U Tirani postignut veliki diplomatski uspeh, Vučić pokazao kako se bori za svoju zemlju i njene interese

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je u završnoj deklaraciji samita zemalja Jugoistočne Evrope i Ukrajine na insistiranje predsednika Srbije Aleksandra Vučića izbačen termin ,,zemlja", čime je, kako je rekla, potvrđen suverenitet Srbije i postignut veliki diplomatski uspeh.

 

,,Da to nije bilo prihvaćeno, onda bi se naša autonomna pokrajina Kosovo i Metohija tamo pojavljivala kao zemlja učesnica samita. Na tome je predsednik Aleksandar Vučić insistirao i izdejstvovao da se to promeni, da se taj deo izbaci. Mi smo tako u jednom izuzetno važnom danu na jednom izuzetno važnom samitu iz svih dokumenata i deklaracija praktično to izbacili i potvrdili naš suverenitet", rekla je Brnabić, gostujući na TV Prva.

Ona je istakla da je to ,,ogromna stvar u teškim okolnostima".

Pored toga, dodala je da je, zahvaljujući Vučiću, izbačena formulacija o neophodnosti uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji, kao i deo o malignom ruskom uticaju.

,,Mi zaista ne vidimo maligni ruski uticaj u Srbiji, ni na Zapadnom Balkanu. Ali ako pričate o malignim uticajima stranih država, onda svakako možete da razgovarate o malignim uticajima različitih stranih država", istakla je premijerka.

Prema njenim rečima, izbacivanje tih delova i formulacija iz deklaracije predstavlja veliki diplomatski uspeh Srbije.

Dodala je da to ukazuje na ,,ogromnu hrabrost" predsednika Vučića.

,,Da vi pred takvim skupom kažete: ,,Ovo je nešto što je neprihvatljivo za nas i mi se sa tim nećemo usaglasiti" i da se to usvoji - to nije lako. Rekla bih da je ovo jedna jedna od najtežih stvari koje on uspeo da uradi u poslednje vreme", rekla je Brnabić i zaključila da je predsednik Vučić u Tirani pokazao kako se bori za svoju zemlju i njene interese.

Izvor: T a n j u g ; foto: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva