:

:

TV Most

Foto: Taнјуг

clock

Decembar 14, 2018   13:03

0

93

Brnabić: Vojska Kosova najveća pretnja regionalnom miru

 Premijerka Srbije Ana Brnabić upozorila je da formiranje tzv. Vojske Kosova predstavlja najveću pojedinačnu pretnju regionalnom miru na Balkanu i dodala da je sada posle ovog velikog koraka unazad teško govoriti o pregovorima.

„Izuzetno nas zabrinjava. Ne samo da bi vojska Kosova bila u suprotnosti sa svim međunarodnim sporazumima, već bi predstavljala i kršenje Ustava koji su oni sami izradili i usvojili. Na taj način, oni zapravo pokazuju, a to zvuči neverovatno, da su spremni da prekrše sopstveni Ustav“, rekla je Brnabić u intervjuu za italijansku „Republiku“ koji je objavljen danas.

Ona je izrazila nadu da će razum prevladati i zahvalila Evropskoj uniji i Ujedinjenim nacijama jer su pozvale na oprez, odnosno osudile takvu odluku, što je uradio i generalni sekretar NATO-a Stoltenberg koji je pre nekoliko dana koji je kazao da bi takva odluka mogla da ima posledice na kosovske evroatlantske integracije.

Potrebno je, kako je dodala, da svi naši partneri budu posvećeni očuvanju mira i stabilnosti.

„Haradinaj je izjavio da vojska neće delovati protiv Srba na Kosovu, već će pomagati Iračanima. To je smešno. Ovo je najveća pretnja miru, a ja želim opet da apelujem na Haradinaja, Tačija, Veseljija da ponovo razmisle o takvoj odluci“, navela je premijerka.

Brnabić je navela da se Srbi na Kosovu spremaju da dočekaju Božić i Novu godinu sa oskudnim zalihama hrane, sve manjom količinom goriva za ogrev, kao i lekova i medicinskih sredstava. Govorimo o Evropi u 21. veku, a Srbi već više od dve nedelje ne dobijaju novine na svom jeziku jer je Priština uvela zabranu na srpsku štampu 21. novembra.

„Priština podriva sve rezultate postignute tokom Berlinskog procesa, uključujući i sve sporazume u oblasti privrede i infrastrukture koji podržavaju rast u regionu“, istakla je ona.

Dodala je da je Priština zaustavila sve regionalne inicijative tako što je prekršila CEFTA sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (ŠP) sa EU.

„Nadam se da će oni ponovo razmotriti svoje odluke i omogućti da nastavimo sa pregovorima i razgovorima o inicijativama za regionalnu saradnju“, rekla je Brnabić.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, ona ističe da Srbija želi normalizaciju, pa i kompromis.

„Ono što Priština traži, priznanje nezavisnosti, predstavlja ultimatum. To se nikada neće desiti“, naglasila je ona.

Da bi se postigao kompromis, dodala je, oni takođe treba da se potrude i razumeju poziciju Beograda.

„Razgovori o promeni granica ne bi otvorili Pandorinu kutiju: tu kutiju je već otvorila Priština pre deset godina kada je donela jednostranu odluku ne poštujući nijedan demokratski princip, kao što je, na primer, referendum“, rekla je ona.

„Ne želimo granice po etničkim linijama. A kompromis mora da bude zasnovan na ljudskim pravima, zaštiti manjina i njihovih spomenika“, rekla je Brnabić.

„Iako 80 odsto Srba ne veruje u kompromis, Vučić ga hrabro traži u ime budućih generacija. Nadam se da će Priština imati jednako hrabre ili jednako odgovorne lidere, u suprotnom mi ćemo i dalje živeti u vrlo krhkom miru“, rekla je ona.

Brnabić je dodala da svim partnerima iz SAD-a i EU ponavlja da je veoma zabrinuta zbog ovakvog, veoma opasnog razvoja događaja, odluke Prištine da podigne takse kako bi zabranila srpske proizvode iz Srbije i BiH, kao i da formira vojsku.

Na pitanje da li se može desiti da Srbija bude obmanuta od strane Zapada i pronađe partnere samo u Rusiji i Kini, ona je rekla da se nada da svi, naročito u EU, shvataju koliko se Srbija promenila.

„Mi nismo uzvratili Prištini recipročnim merama, potrebno je da budemo razumni i pokažemo volju za saradnju. Nadam se da će naša poruka, nova vizija Srbije, biti uspešna. Znam da moramo da se trudimo više od bilo koje druge zemlje i nadam se da će EU i SAD prepoznati naše napore“, rekla je Brnabić.

Govoreći o odnosima Srbije i italijanske vlade, premijerka je ocenila da je Italija jedan od ključnih strateških partnera i da ima veoma važnu ulogu u našoj ekonomiji te da je vrednost naše razmene oko četiri milijarde evra.

Takođe je ukazala na dve godišnjice uskoro – 140 godina diplomatskih odnosa i 10 godina diplomatskog partnerstva i izrazila nadu da će se nastaviti to strateško partnerstvo.

„Italija nije podržala odluku Prištine da formira vojsku uz obrazloženje da ovo nije pravo vreme za takvu odluku. Veoma je važno imati takve privržene, odgovorne partnere“, navela je ona.

Upitana da prokomentariše mišljenja da bi Srbija trebalo da učini više za slobodu medija, Brnabić ističe da je sloboda medija je od centralnog značaja za svaku modernu demokratiju, a konstruktivna kritika koju upućuju mediji i nezavisne institucije najbolji korektivni element za svaku vladu.

„Moje mišljenje je da su mediji u Srbiji slobodni, a novinari i građani mogu uvek da nas kritikuju, kao i u svakoj demokratskoj državi“, rekla je ona.

Struktura vlasništva medija je, kako je dodala veoma komplikovana već više od jedne decenije.

Ona je navela da vlada radi zajedno sa udruženjima medija i novinara na novoj medijskoj strategiji, važnom dokumentu koji će se baviti većinom nerešenih pitanja.

Izvor: Taнјуг

Ana BrnabićKosovo i MetohijaVojska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva