:

:

TV Most

clock

Maj 28, 2020   17:52

0

51

Brnabić: Volela bih često da EU glasnije i jasnije reaguje

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je danas da bi često volela da EU glasnije, efikasnije i jasnije reaguje, ali da je Unija takva kakva jeste, a što se Crne Gore tiče kaže da je odsustvo reakcije na tamošnja dešavanja isto reakcija.

Brnabić je, u emisiji "Fokus" TV B92, upitana za nereagovanje EU na aktuelne događaje u regionu, kazala da bi volela da ne raste evroskepticizam u Srbiji, jer je EU za nas važna.

"EU je naš strateški put, tamo gde želimo da budemo je punpravno članstvo iz mnogo razloga. Razumem da naši građani često razmišljaju da li je to pravi put. Međutim, nama je više od 65 odsto stranih direktnih investicija iz EU, i naše glavno tržište za izvoz je u sličnom procentu Unija", rekla je ona.

Brnabić je istakla da je Srbija u svakom smislu usmerena na EU, geografski, kulturološki, ekonomski, u vrednostima i u svakom drugom smislu.

Punopravno članstvo u EU će nam, kako istice, doneti mnogo toga dobrog.

Podsetila je da bi kao punopravni član imali na raspolaganju neuporedivo više finansija i fondova.

Uz to podsetila je da je za nas EU mirovni projekat koji je doneo najduži period mira na kontinentu.

"Želimo za generacije koje dolaze za nama da osiguramo taj dugotrajni mir", podvukla je ona.

Što se tiče reakcija i nedostatka reakcija, na primer nedostatak reakcije na dešavanja u Crnoj Gori i regionu, to je za nju, kako dodaje, isto reakcija.

“Mislim da su institucije kao Venecijanska komisija bile jasne. Ja bih često volela da EU glasnije, efikasnije i jasnije reaguje, ali ona je takva kakva jeste“, zaključila je ona.

Nadam se da ćemo uskoro proglasiti pobedu

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da se situacija sa virusom korona smiruje i da je pod kontrolom, te da se nada da ćemo uskoro moći da proglasimo pobedu.

“U ovom trenutku ne možemo da proglasimo pobedu nad virusom korona, ali se situacija smiruje, pod kontrolom je. Danas od oko 4.500 testiranih, 25 je potvrđenih slučajeva, to je 0,55 odsto. Smiruje se situacija i nadam se da ćemo uskoro moći da proglasimo pobedu”, rekla je Brnabić u emisiji Fokus na TV B92.

Premijerka je istakla da je fokus sada na ekonomiji i privredi. Dodala je da je zadovoljna i kako je radio njen tim, ali je, kaže, pre svega, zadovoljna zemljom i svim građanima koji su se pridržavali preporuka.

“Preponosna sam na zdravstveni sistem i zdravstvene radnike i koliko smo ozbiljno, odgovorno radili i koliko smo zajedništvo pokazali tokom krize”, rekla je Brnabić.

Ponovila je da kriza nije završena, ali da su ispunjeni svi uslovi, “pa i preko toga” da se vratimo u “kakvu takvu” normalnost. Premijerka je navela i da je veoma emotivno doživela situaciju sa ulaskom virusa u Gerontološki centar u Nišu.

“Teško mi je zbog svakog izgubljenog života. Imamo jednu od najmanjih stopa smrtnosti u svetu - 2,13 odsto, ali opet govorimo o nečijim roditeljima, članiovima porodica, prijateljima… Ne može se tako govoriti o ljudskim životima. Mnogo je 241 žrtva, ali kako je bilo u drugim zemljama, napredinijm bogatiji, zaista smo junački hrabro izgurali ovo”, rekla je Brnabić.

Još jednom je zahvalila svim građanima, zdravstvenim radnicima, ljudima iz vojske policije, zaposlenima u supermarektima i zamolila sve da se sada nastavi borbu u privrednom smislu.

“Sada je borba za našu ekonomiju, za turizam, hotele, ugostitelje, maloprodajne objekte, za proizvođače, da kupujemo domaće, da svi zajedno podignemo ekonomiju. Verujem da možemo”, zaključila je Brnabić.

Elektronski upis prvaka velika vest,napredak SRB

Elektronski upis prvaka u osnovne škole počeo je danas, a premijerka Ana Brnabić istakla je da je to važna stvar kojom država pokazuje brigu prema građanima, pre svega prema roditeljima.

“Za mene je velika vest da je krenuo elektronski upis prvaka u osnovne škole. To je fenomenalna vest, koja znači napredak Srbije, da država pokazuje brigu prema građanima i roditejima”, rekla je Brnabić za TV B92.

Ona je istakla da je elektronski upis omogućen po prvi put. Kako je pojasnila, roditelji zakazuju termin, “bez papira”.

“Nije potreban ni izvod, ni lekarsko uverenje, ništa“, podvukla je premijerka.

Dodala je da se na omogućavanju e-upisa radilo dve godine, jer je bilo potrebno uvezati sve baze podataka, 150 domova zdravlja i četiri ministarstva.

„Danas smo krenuli i e-upis radi odlično“, dodala je ona.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva