:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Decembar 26, 2019   19:17

0

269

Brnabić Vukadinoviću o CG: Šta je energična reakcija, rat?

Premijerka Ana Brnabić ponovila je večeras u parlamentu, povodom dešavanja u Crnoj Gori izazvanih predloženim Zakonom o slobodi veroispovesti, da Srbija treba pametno i promišljeno da pristupi tom problemu, a na zamerke poslanika Ðorđa Vukadinovića da je država trebalo da reaguje ozbiljnije i energičnije, upitala šta to tačno znači - da se krene u rat.

Vukadinović je ocenio da je u Crnoj Gori u toku usvajanje sramnog i skandaloznog zakona kojim je na udaru SPC, naši sunarodnici i svetinje, te dodao da je država mogla da učini nesto više od apela, a smatra i da je morala da reaguje ozbiljnije, žešće i energičnije, makar da pruži punu podršku SPC.

Brnabić ga je, u odgovoru, uz konstataciju da je bio na izbornoj listi DS S-a za ulazak u parlament, upitala kako je ozbiljno, žestoko i energično reagovao kada je završen referendum 2006. godine i kada se otcepila Crna Gora i na koji je način tada sačuvan interes Srba u Crnoj Gori, srpskih svetinja, crkava i manastira.

"Kakva je to sad naknadna pamet? Naknadna pamet za KiM, za Crnu Goru, a mi sad treba da reagujemo žešće i energičnije", upitala je Brnabić i dodala:

"Molim vas, zaista, da mi kažete šta tačno znači žešće i energičnije? Dajte mi savet, preporuku šta želite od vlade da uradi? Da krenemo u rat? Šta tačno želite, šta zastupate?".

Kako je rekla, ostaje pri svojim rečima, i "ne menja ih kao Marinika (Tepić)", da treba da budemo pametni i pribrani.

Brnabić je istakla da je aktuelna vlast za Srbe u Crnoj Gori uradila više nego svi zajedno u poslednje dve decenije, ali, kako kaže, na pametan način, a ne galamom i bilo kakvom demonstracijom sile.

"Nama sila ne treba, treba nam mir, zajednička budućnost, ekonomski prosperitet. Da probamo da razumno razgovaramo sa ljudima sa kojim to nekad ne možete, a tu mislim na opoziciju", rekla je Brnabić.

Ponovo je podsetila na 2006. godinu i istakla da može da garantuje da bi referendum u Crnoj Gori drugačije prošao da je tada predsednik Srbije bio Aleksandar Vučić.

"Mi o ovome danas ne bismo pričali", rekla je Brnabić.

Danas se, kaže, ovoj vlasti govori kako treba da bude žestoka i energična, što su, kaže, floskule.

Brnabić je navela da će se razgovarati sa Crnom Gorom i gledaće se kako da se država Srbija nađe SPC i Srbima u Crnoj Gori, da bude prisutna, na pametan, razuman, racionalan način, da se sačuva sve što SPC tamo po zakonu i pripada.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da nema nijedne izjave o srpskom narodu u Crnoj Gori koju Srbija nije osudila ili na koju nije reagovala.

"Ne radi Ðukanović ovo zato što misli da će time dobiti nove glasove. Neće. On ovo radi da bi sebe učinio vrednim borbe protiv Srbije", rekao je Vulin.

Srbija će, kaže, o tome govoriti svuda i svaki put će na tome insistirati.

Dodao je da je važno i da se čuje ishod razgovora mitropolita Amfilohija sa crnogorskim premijerom i da se vidi kakav će stav Srbija zauzeti poštujući svoju crkvu i šta će reći patrijarh SPC Irinej.

Na zamerke Vukadinovića u vezi sa Briselskim sporazumom, Brnabić je rekla da je taj sporazum pokazao da je Srbija ozbiljna država, da ima hrabro i odgovorno rukovodstvo koje želi za svoj narod da spasi sve što se spasti može, a što je neko drugi izgubio.

"Kakav je bio odgovor na nezavisnost Kosova tadašnje vlasti", podsetila je Brnabić i ironično dodala da je zaista moralno i hrabro kada se današnjoj vlasti drže pridike o KiM i Crnoj Gori.

"Čestitam vam. Treba imati obraz za to", dodala je Brnabić.

Na to joj je Vukadinović rekao da to nije način na koji bi trebalo da se obraća poslanicima, te da je, kada je rekla da on nije bio u zemlji kada je proglašena nezavisnost Kosova, verovatno mislila na tadašnjeg predsednika, te da on nikada nije bio na vlasti.

Vukadinović je rekao da bivši ne bi bili bivši da su radili dobro, ali da su prethodne vlasti, uz sve mane, barem prema vlasti Mila Ðukanovića imale jasnu distancu i stav, na šta ga je Brnabić upitala:

"Kada su imali jasan stav? 2004. kada je bio pogrom, kada Srbija nije uradila ništa...ili 2008. kada je proglašena nezavisnost Kosova, kakav jasan stav su imali, oko čega?".

Brnabić je rekla da je najjasniji stav koji je prethodna vlast imala i koji najbolje pokazuje koliko je ta vlast bila iskrena i poštena, pokazan u depeši Vikiliksa koja kaže da je Vuk Jeremić nekadašnjem američkom ambasadoru u Srbiji Kameronu Manteru nedvosmisleno rekao da je Srbija za članstvo u NATO.

"Pričali su jedno građanima, a drugo ambasadorima i vi kažete da postoji jasan stav prema nečemu... Ne, nisu oni imali jasan stav ni po čemu, a nisu imali ni iskren stav, pre svega prema svojim građanima", zaključila je Brnabić.

Izvor: Танјуг

BrnabićVukadinovićCrna GoraZakon o veroispovesti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva