:

:

TV Most

clock

Novembar 24, 2021   15:01

0

153

Brnabić: Za Srbiju Otvoreni Balkan jedan od dva glavna prioriteta

Za Srbiju su, pored osnovnog spoljnopolitičkog prioriteta evropskih integracije, jednako važni regionalna bezbednost, stabilnost i prosperitetni region, što donosi inicijativa Otvoreni Balkan, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić na konferenciji "Otvoreni Balkan - Put ka stabilizaciji, saradnji i prosperitetu regiona".

"M smo relativno mali region i nestabilnost bilo gde u njemu će bez sumnje loše uticati na bilo koga od nas. Srbija je mogo toga uradila u poslednjih sedam godina. Ima neke od najboljih eknomskih rezultata u Evropi, otvorili smo uprkos korona krizi 60.000 novih radnih mesta, imamo jasan plan za budućnost i rekordni nivo kapitalnih investicija i kao na dlanu vidimo našu budućnost koja je prvi put u posledljnih nekoliko decenija svetla", istakla je premijerka Srbije.

Naglasila je da, ukoliko ne uspemo da ovakvim iniciativama prenesemo deo tog prosperiteta na naše susede u regionu, rizikujemo sav taj naš uspeh.

"To nije samo neka lepa politička ideja, već je to najpametnija moguća politika i za Srbiju kao i za naše partnere iz Otvorenog Balkana. Nadam se da će to uvideti i svi ostali iz regiona i da će se priključiti", rekla je Brnabićeva.

Dodala je da je veoma važno da se ostvare ciljevi inicijative o slobodnom protoku ljudi, roba i radne snage u regionu.

"Investitori traže dobru sredinu za ulaganje, što je velika komparativna prednost, posebno ako vidite da u Albaniji i Severnoj Makedoniji prilično velika stopa nezaposlenosti, jer će investitori videti koristi od velikog tržišta sa radnom snagom", navela je premijerka.

Ocenila je da će u dve-tri godine ostvarivanje ovih ciljeva, svakoj zemlji iz Otvorenog Balkana to povećati BDP za jedan procenat, a za pet do sedam godina, ako se priključi još neka zemlja, i do sedam odsto.

Brnabićeva je naglasila da će to otvoriti potpuno drugačije perspektive mladima iz regiona, jer će moći da rade u regionu.

Izvor: Танјуг

Brnabić"Otvoreni Balkan - Put ka stabilizaciji saradnji i prosperitetu regiona"
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva