:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

April 05, 2019   15:04

0

276

Brnabićeva sa kineskim premijerom 11. i 12. aprila na samitu u Dubrovniku

Predsednica Vlade Ana Brnabić i premijer Kine Li Kećang sastaće se tokom predstojećeg Samita 16 zemalja centralne i istočne Evrope i Kine koji će biti održan 11. i 12. aprila u Dubrovniku, potvrđeno je na današnjem sastanku Brnabićeve i ambasadorke Kine Čen Bo.

Ana Brnabić je zahvalila ambasadorki Čen Bo na političkoj i ekonomskoj podršci koju Peking pruža našoj zemlji, navodeći da je Kina jedan od najvažnijih međunarodnih partnera Srbije i jedan od najvećih investitora, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Premijerka je istakla da postoji mnogo toga što spaja naša dva prijateljska naroda i poručila da joj se čini da kroz istoriju dve zemlje nikada nisu imale bliže i bolje odnose nego u poslednjih nekoliko godina što je, dodala je, delom i rezultat velikog uzajamnog poštovanja predsednika Kine Si Đinpinga i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Tema razgovora bila je i velika investicija od 800 miliona evra kineske kompanije "Šandong Linglong" u otvaranje fabrike guma u Zrenjaninu, dolazak fabrike automobilskih delova "Mint" u Loznicu, kao i ulaganja kineskih partnera u Železaru Smederevo i strateško partnerstvo RTB Bor i kineskog "Ziđina".

Brnabićeva je podsetila da kineske kompanije u Srbiji sprovode niz velikih infrastrukturnih projekata u okviru inicijative "Pojas i put" predsednika Sija i u okviru mehanizma saradnje "16+1" u okviru kojeg je Srbija najaktivnija zemlja. 

Ambasadorka Čen je zahvalila Srbiji na izuzetnoj saradnji i gostoprimstvu i istovremeno premijerki Brnabić čestitala na uspešnoj organizaciji Digitalnog samita Zapadnog Balkana koji se ovih dana održava u Beogradu.

Sagovornice su naročitu pažnju posvetile kulturnoj saradnji koja beleži stalan napredak. Krajem prošle godine je u Pekingu otvoren Kulturni centar Srbije, dok su u Beogradu u toku radovi na izgradnji najvećeg u Evropi Kineskog kulturnog centra, napominje se u saopštenju.

Izvor: Танјуг

BrnabićKećangDubrovniksamit
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva