:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Jul 05, 2019   16:12

0

205

Brnabićeva sa Merkelovom i Filipom na Samitu u Poznanju

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas, na marginama Samita EU - Zapadni Balkan, sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim premijerom Eduardom Filipom.

Merkelova je, ranije danas, na sastanku šefova vlada Zapadnog Balkana, pohvalila napredak u regionu, ali je posebno izdvojila Srbiju i istakla da je naša zemlja ostvarila veoma pozitivan razvoj.

Brnabićeva se danas sastala i sa evropskom komesarkom za transport Violetom Bulc, a kasnije će razgovarati i sa britanskom premijerkom Terezom Mej.

U Poznanju je u toku samit premijera regiona, kao i zemalja članica EU koje učestvuju u Berlinskom procesu sa ciljem daljeg unapređivanja regionalne saradnje i povezivanja.

Birlajn: Potrebne mere poverenja

Austrijska kancelarka Brigite Birlajn zatražila je danas u Poznanju, na Samitu o Zapadnom Balkanu u okviru Berlinskog procesa, dalje mere za uspostavljanje poverenja u regionu, posebno u dijalogu Beograda i Prištine.

Ona se založila i za jasnu evropsku perspektivu za zemlje Zapadnog Balkana, a s tim u vezi da se najkasnije do oktobra otvore pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

"Tešnje približavanje i održavanje evropske perspektive za države Zapadnog Balkana je prioritet Austrije”; poručila je Birlajnova.

Ona je rekla da je želela da na Samitu EU u junu bude doneta odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom, i dodala da se sada nada da će ta odluka biti doneta što je ranije moguće, najkasnije do oktobra.
Austrija je, prema njenim rečima, iz potpunog uverenja od osnivanja članica Berlinskog procesa koji je iniciran na predlog nemačke kancelarke Angele Merkel.

Birlajnova je dodala da je region od tada kroz konkretne inicijative podržan i na taj način dat je doprinos sve značajnijem napretku, posebno u oblasti vladavine prava.

Kada je reč o povezivanju na svim nivoima, ona je rekla da je Austrija u toj oblasti imala važnu unicijativu kroz podsticanje parlamentarne saradnje Beča i zemalja Zapadnog Balkana.

Najavila je da će se na nacionalnom i evropskom nivou zalagati za produbljivanju dijaloga i stvaranja daljeg poverenja.

Dalji prioritet za Birljanovu je sprečavanje odliva mozgova, za šta je neophodno povezivanje obrazovnih sistema i tržišta rada regiona.

Izvor: Танјуг

BrnabićPoznanjeMerkelBirlajn
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva