:

:

TV Most

clock

Jul 01, 2022   18:01

0

136

Brnabićeva sa predstavnicom OEBS-a za slobodu medija

Premijerka Ana Brnabić razgovarala je sa predstavnicom OEBS za slobodu medija Terezom Ribeiro. Jedan od ključnih prioriteta i buduće Vlade biće aktivnosti u oblasti vladavine prava, pre svega reforma pravosuđa i mediji, rekla je u razgovoru Brnabićeva.

Brnabićeva je, u razgovoru sa predstavnicom OEBS-a za slobodu medija, istakla da je Vlada posvećena radu na unapređenju sveukupnog medijskog okruženja i da je u tome upravo OEBS izuzetno važan partner, kaže se u saopštenju Vlade.

Istakla je da OEBS predstavlja most između Vlade sa jedne, i medija i organizacija civilnog društva, sa druge strane.

Misija ove organizacije u Srbiji radila je sa Vladom i medijskim i novinarskim udruženjima na pripremi Medijske strategije i Akcionog plana, i na sprovođenju aktivnosti i praćenju primene strategije.

Misija OEBS-a takođe je aktivno učestvovala u svim radnim grupama koje se bave izradom medijskih zakona i pitanjima bezbednosti novinara.

U razgovoru, Branabićeva je rekla da će jedan od ključnih prioriteta i buduće Vlade biti aktivnosti u oblasti vladavine prava, i to pre svega reforma pravosuđa i mediji, dodaje se u saopštenju.

Predstavnica OEBS za slobodu medija Tereza Ribeiro rekla je da će OEBS nastaviti da podržava sve aktivnosti čiji je cilj unapređenje medijske scene i položaja novinara, kao i nastavak implementacije Akcionog plana za Medijsku strategiju.

Brnabićeva je rekla da je u toj oblasti prioritet da se završe izmene i dopune Zakona o javnom informisanju i medijima.

Osim toga, nastaviće se i rad na usvajanju izmena Krivičnog zakonika u cilju unapređenja krivično-pravne zaštite novinara, što je i bilo pokrenuto uz veliku podršku eksperata koje je angažovala Misija OEBS u Srbiji.

Govoreći o pitanjima bezbednosti novinara, Brnabićeva je rekla da Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara, između ostalog, redovno prati status aktuelnih slučajeva napada i ugrožavanja bezbednosti novinara.

Napumenula je slučaj novinara Milana Pantića iz Jagodine, koje je ubijen još pre 21 godinu, i rekla da je važno da se taj slučaj okonča.

Brnabićeva i Riberio složile su se da je važno nastaviti dijalog i jačanje poverenja sa medijskim i novinarskim udruženjima o svim važnim pitanjima za medijsku zajednicu.

Sastanku je prisustvovao šef Misije OEBS u Srbiji ambasador Jan Bratu, kaže se u saopštenju Vlade Srbije.

Izvor: RTS

BrnabićOEBSTereza Ribeiro
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva