:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Septembar 17, 2019   15:35

0

186

Brnabićeva u Berlinu, može li Nemačka da modifikuje čvrst stav o nemenjanju granica

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić započela je danas, sastankom sa predsednikom Saveznog udruženja nemačkih preduzeća srednje veličine, Mariom Ohovenom, dvodnevnu posetu Berlinu.

Brnabić će se sutra sastati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a prema ranijoj oceni predsednice vlade, susret će biti prilika da se razmotre svi aspekti saradnje, kako na političkom, tako i na ekonomskom nivou.

Brnabić i Merkel će se nakon radnog ručka obratiti na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Premijerka će nakon toga imati sastanak u udruženju porodičnih preduzetnika, a razgovaraće i sa direktorom BITKOM-a.

Diplomata Zoran Milivojević smatra da će tokom posete dominirati bilateralni odnosi, ali tu su, kaže, i druge dve teme koje su za Srbiju izuzetno važne - pitanje Kosova i Metohije i evropske integracije.

Milivojević ocenjuje da će poseta predsednice vlade Berlinu biti prilika da se čuje da li je Nemačka spremna da "malo modifikuje" čvrst stav po pitanju promena granica u Evropi.

On dodaje da je "nemački stav da ne menja stav", kao i da se ne slaže sa rešenjima koja su ponovo na dnevnom redu, međutim, ukazuje da, s druge strane, američka administracija prihvata tezu o potrebi kompromisa, te i da Rusija nema ništa protiv toga, jedina razlika je, napominje, što Amerikanci više podržavaju Albance, a Rusi su na stanovištu da prihvataju ono što odgovara Srbiji.

"Pitanje je koliko će Nemačka uspeti da održi svoju poziciju ukoliko velike sile nađu nekakav 'modus vivendi'. U tom slučaju će Nemačka biti u delikatnoj situaciji, ali to je nešto što će ostati i političarima posle Angele Merkel, jer se to pitanje neće rešiti odmah", rekao je Milivojević za Tanjug.

Poseta Berlinu, dolazi nakon premijerkine posete Luksemburgu i sastanka sa premijerima zemalja Višegradske grupe, a Đukanović napominje da je značajno da se povećava obim poseta i da se definitivno potvrđuje spoljno politički interes Srbije - članstvo u EU.

Izvor: Танјуг

BrnabićBerlinMerkel
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva