:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Februar 17, 2020   17:20

0

234

Brnabićeva u Briselu na konferenciji "Zajedno za Albaniju"

U Briselu je počela Međunarodna donatorska konferencija posvećena rekonstrukciji Albanije nakon zemljotresa 2019. godine.

Procenjuje se da je Albaniji potrebna milijarda evra za obnovu, a samo Evropska komisija je do sada iz budžeta Unije izdvojila 115 miliona evra, rečeno je u Briselu.

EU kao organizator konferencije "Zajedno za Albaniju" pozvala je zemlje članice, međunarodne organizacije i institucije kao i partnere u svetu i regionu Zapadnog Balkana da pomognu Albaniji nakon razornog zemljotresa iz novembra 2019. godine.

Pozivajući na solidarnost sa Albanijom u EU navode činjenicu da su Unija, Albanija i ceo region Zapadnog Balkana "jedna porodica".

"Albanija i Zapadni Balkan nisu neki daleki i bezlični susedi već integralni deo našeg kontinenta. Delimo zajedničku istoriju i nasleđe, a očekuje nas i zajednička budućnost", poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

On je ponovio odlučnost EU da intenzivira odnose sa Zapadnim Balkanom i ocenio da Unija i region dele iste izazove, mogućnosti i interese.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon dr Lajen otvarajući konferenciju podsetila je na katastrofalne posledice zemljotresa koji je krajem novembra 2019. godine pogodio Albaniju, kada je poginula 51 osoba, oko hiljadu ih je ranjeno, desetine hiljada ljudi je ostalo bez domova, a infrastruktura je razorena.

Ona je ocenila da Albanija ne može sama da se nosi sa posledicama zemljotresa i dodala da je donatorska konferencija "Zajedno za Albaniju" početak rekonstrukcije zemlje.

"Ovde nije u pitanju samo solidarnost EU već i cele međunarodne zajednice: od Crne Gore od Kanade, od Turske do Izraela, od Švajcarske do SAD. Videli smo i srpske i kosovske spasilačke timove kako rade za pomoć albanskim prijateljima", izjavila je fon der Lajen.

Premijer Albanije Edi Rama zahvalio je svima koji učestvuju na donatorskoj konferenciji u Briselu i to na više jezika.

On je zamolio okupljene da pomognu Albaniji da ponovo izgradi porušeno i zahvalio je Uniji na njenoj ulozi na transformaciji Zapadnog Balkana poslednjih decenija.

"Drago nam je što znamo da nismo sami. Hvala Turskoj, SAD, Aziji, susedima sa Zapadnog Balkana što su tu i vide koliko se turbulentni region promenio i koliko želimo da izgradimo drugačije mesto za našu decu", poručio je albanski premijer.

Rama i Fon der Lajen su nakon otvaranja donatorske konferencije potpisali EU projekat finansiranja pod nazivom "Pomoć Albaniji u rekonstrukciji i rehabilitaciji nakon zemljotresa".

Međunarodnom donatorskom konferencijom predsedava komesar za proširenje Oliver Varhelji, a Srbiju predstavlja premijerka Ana Brnabić.

Brnabić i drugi lideri Zapadnog Balkana sastali su se na radnom ručku sa Varheljijem.

Izvor: RTV, T a n j u g

donatorska konferencijaZajedno za AlbanijuEdi RamazemljotresAlbanijaAna Brnabić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva