:

:

TV Most

clock

Jul 05, 2019   22:17

0

175

Brnabićeva za RTS: Potezi Prištine štete imidžu celog regiona

Premijerka Ana Brnabić kaže za RTS da ljudi teško mogu da razumeju lažne vesti. Istina je, kaže, da to ne govori samo o Prištini, već o celom regionu. Prema njenim rečima nema stabilne Srbije bez stabilnog regiona.

Ana Brnabić je u Poznanju rekla da nema stabilne, sigurne, bezbedne i prosperitetne Srbije bez stabilnog, sigurnog, bezbednog i prosperitetnog regiona. 

"Šta god se dešava u Prištini i kako god bili neodgovorni lideri u Prištini - to šteti imidžu celog regiona, i političkom i ekonomskom i investicionom. Na nama je samo da guramo dalje najjače što možemo", istakla je Brnabićeva.

Srbija ima, kaže, regionalnu saradnju.

"Ako neko stavi tarife i takse, da mi nalazimo način da zaobiđemo to, da nastavimo regionalnu saradnju i ekonomsku i političku. To je jedini način za region i jedini način da Srbija napreduje", navela je premijerka.

Takse Prištine na robu iz centralne Srbije i BiH prva tema na sastancima 

Prema njeni rečima na svakom pojedinačnom sastanku takse na robu iz centralne Srbije koje je uvela Priština bila je jedna pod prvih tema.

"U izlaganju kancelarke Merkel, to je bila prva tačka. U izlaganju francuskog predsednika vlade i drugih kolega. Ovo je prva godina u poslednjih sedam da obim regionalne trgovine pada. Od 2012. godine, svake godine je regionalni trgovinski obim rastao, posebno od 2014. godine kada je krenuo Berlinski proces", rekla je Brnabićeva.

Prema njenim rečima ovo je prva godina da pada obim regionalne trgovine i to zbog tarifa.

"Ne samo zbog toga što su to tarife na robu iz centralne Srbije i BiH, već zato što one daju jedan potpuno pogrešan signal za međusobno poverenje, komunikaciju, dijalog u celom regionu. To sve brine i bio je trenutak koji su, čini mi se, svi iskoristili za jedan dodatni pritisak. Ne čini mi se da to ima bilo kakav uticaj na Prištinu, nažalost", kazala je Brnabićeva.

Saradnja sa Velikom Britanijom posle Bregzita 

Sa kancelarkom Merkel je, navodi, razgovarala o novoj Evropskoj komisiji, o regionalnoj saradnji i problemima sa Prištinom i trgovinskom barijerama.

Sa britanskom premijerkom o - bilateralnim odnosima nakon Bregzita.

"Mi u ovom trenutku pregovaramo nekoliko bilateralnih sporazuma, i bilateralni sporazum o trgovini i kako možemo da unapredimo našu saradnju", dodala je Brnabićeva.

Premijerka Mej joj je, ističe, rekla da postoji sve veće interesovanje britanskih investitora za Srbiju.

"Ako je već tu Bregzit, onda moramo da vidimo kako da imamo bolju saradnju sa britanskom ekonomijom, britanskom politikom i britanskim investitorima", zaključila je Brnabićeva.

Izvor: RTS

BrnabićRTS
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva