:

:

TV Most

clock

Februar 11, 2023   18:36

0

146

Broj poginulih u zemljotresu u Turskoj i Siriji povećan na 26.000; Otac i ćerka nađeni živi posle 132 sata

Broj mrtvih u snažnom zemljotresu koji je u ponedeljak pogodio Tursku povećao se na 22.327, saopštio je turski ministar zdravlja Fahretin Koča.  

Prethodno je Gardijan preneo da su u Siriji poginule 3.553 osobe, tako da se ukupan broj žrtava zemljotresa u obe zemlje približio broju 26.000.

Naveo je da je broj povređenih dostigao 80.278, prenosi agencija Anadolija.

Spasioci su u trci s vremenom - nadaju se da ispod ruševina ima preživelih. Srušeno je ili oštećeno više od 12.000 objekata i zgrada.

Tlo i dalje podrhtava. Nakon prvih potresa usledio je još 1.891 naknadni potres. Predsednik Erdogan kaže da se zemlja suočava s katastrofom veka. Na severozapadu Sirije situacija je još dramatičnija. Zbog sankcija i otežanog dopremanja pomoći, lekovi i medicinska oprema dovoljni su samo za petinu povređenih u potresu.

"Uprkos činjenici da smo okupili jedan od najvećih timova za potragu i spasavanje u regionu, sa više od 140 hiljada članova, na žalost nismo bili u mogućnosti da reagujemo dovoljno brzo kako smo se nadali. Građanima koji ne žele da ostanu u šatorima platićemo smeštaj u kućama," kaže predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Predsednik Sirijerez Bašar el Asad navodi da kažu da je Zapad dao prioritet politici u odnosu na humanitarnu situaciju, ali da to nije tačno.

"Da biste nečemu dali prioritet u odnosu na nešto drugo, obe te stvari moraju da postoje. Humanitarna situacija ne postoji za Zapad. Nema ljudskih osećanja, niti ih je bilo u prošlosti. U poslednjih 600 godina, zapadna okupacija se zasniva na ubijanju i pljačkanju ljudi," napomenuo je Bašar el Asad.

Sirijska vlada proglasila je zonom katastrofe oblasti na severozapadu zemlje. Nema struje, lekova, hrane, vode. Stanovništvo je na ivici opstanka. Iz Turske je kopnenim putem stigao tek drugi humanitarni konvoj Ujedinjenih nacija.

"Ovo je trenutak u kome se svima mora jasno staviti do znanja da nikakve sankcije ne treba mešati sa pružanjem humanitarne pomoći stanovništvu Sirije", istakao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Specijalistički timovi za spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije, nastavljaju sa akcijama spasavanja i potrage za preživelima na više lokacija u Odabasi. Naš tim je poseduje termovizijske i teleskopske kamere, vibrafone, što im olakšava detektovanje zvukova ispod ruševina.

"U pozadini je hotel koji je imao 8 spratova, tih spratova nema svi su se slegli i hotel kao da sada ima samo tri sprata. Pronalazimo - ima i živih ljudi, ima naravno i mrtvih. Borimo se, svaki šum osluškujemo i pokušavamo da pronađemo te nesrećne ljude", kaže Davor Vidović iz srpskog spasilačkog tima.

Nemanja Penezić dodaje da gaje taj tračak nade i uvek se nadaju da ispod ruševina postoje živi ljudi.

"Dajemo sve od sebe i trudimo se da dođemo do njih ali šta ćemo zateći kada dođemo do toga to niko ne zna", napomenuo je Penezić.

Direktor SZO isporučio 37 tona pomoći Siriji

Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus stigao je danas u sirijski grad Alepo, koji je pogođen zemljotresom, javila je Sana.

Tedros je stigao na aerodrom u Alepu kako bi sa ministrom zdravlja Sirije i guvernerom Alepa obišao bolnice i skloništa u tom gradu", saopštila sirijska agencija, prenosi Gardijan.

Foto: EPA-EFE/STRINGER

On je izrazio zabrinutost zbog posledica zemljotresa, posebno zbog prekida u pružanju zdravstvenih usluga.

Ljudi su izloženi raznim bolestima, kao što su dijareja i drugi zdravstveni problemi, rekao je Tedros i dodao da će SZO pomoći u otklanjanju posledica zemljotresa.

SZO je danas isporučila Siriji 37 tona hitne medicinske pomoći, a Tedros je za sutra najavio novu isporuku od 30 tona opreme neophodne za lečenje.

Granica Turske i Jermenije otvorena posle 35 godina radi slanja pomoći

Granica između Turske i Jermenije ponovo je otvorena danas nakon 35 godina radi otpremanja pomoci u zonu zemljotresa, a pet kamiona koji prevoze pomoc iz Jermenije prešli su granicu preko graničnog prelaza Alikan u pokrajini Igdir u istočnoj Turskoj.

Zamenik ministra spoljnih poslova Jermenije Vahan Kostanjan postavio je na Tviteru video na kojem se vidi kako kamioni koji prevoze humanitarnu pomoć prelaze most Margara na granici sa Turskom, objavila je agencija Anadolija.

Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Specijalni izaslanik Turske za razgovore o normalizaciji odnosa sa Jermenijom Serdar Kilidž zahvalio je na Tviteru Jermeniji na pomoci.

Granični prelaz Alikan korišcen je 1988. godine, kada je snažan zemljotres pogodio Jermeniju, za slanje pomoci koju je prikupio turski Crveni polumesec.

Turski i jermenski zvaničnici su se prošle godine dogovorili da što pre otvore kopnenu granicu za državljane trecih zemalja koji posecuju obe zemlje, saopštilo je tursko ministarstvo spoljnih poslova.

U zemljotresima koji su u ponedeljak pogodili Tursku i Siriju poginulo je više od 24.000 ljudi.

18:02 - Otac i ćerka nađeni živi posle 132 sata u Gazijantepu, kao i mladić u Hataju

Spasioci u Gazijantepu u Turskoj spasili su danas Sezaija Karabasa i njegovu ćerku Šengul Karabas posle 132 sata spasilačkih napora.

Na video snimku koji je objavio CNN Turska može se čuti kako otac moli spasioce da potraže njegovu ženu, za koju veruje da je još živa i zarobljena u ruševinama. U provinciji Hataj tim spasilaca je posle 132 sata od zemljotresa pronašao 34-godišnjeg muškarca Ergina Guzeldogana.

Ukupan broj žrtava u zemljotresima koji su u ponedeljak pogodili Tursku i Siriju povećao se na 25.401.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g/AP

TurskaSirijiazemljotres
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva