:

:

TV Most

clock

Jun 07, 2020   9:14

0

193

Broj zaraženih skoro 7 miliona, preminulo oko 400.000

Broj zaraženih novim koronavirusom u svetu približava se cifri od sedam miliona, nakon što je značajno porastao broj obolelih u Brazilu i Indiji, a preminulo je skoro 4.000 ljudi, navodi danas Rojters.

 

Više od 30 odsto slučajeva, oko 2 miliona, zabeleženo je u Sjedinjenim Američkim Državama, iako je najveći rast slučajeva zabeležen u Latinskoj Americi.

Broj preminulih od posledica novog virusa bliži se cifri od 400.000, jedna četvrtina njih je iz SAD, mada broj smrtnih slučajeva raste i u Južnoj Americi.

Prvi smrtni slučaj od posledica koronavirusa zabeležen je 10. januara u kineskom gradu Vuhanu, odakle je, veruje se, i krenula pandemija, a prema Rojtersovim podacima, tek je početkom aprila broj preminulih dostigao 100.000.

Međutim, bio je potreban samo jedan mesec, odnosno oko 30 dana, da broj smrtnih slučajeva poraste sa 300.000 na 400.000.

Broj smrti povezanih sa kovid-19 tokom prethodnih pet meseci sada je jednak broju ljudi koji godišnje umru od malarije, jedne od najsmrtonosnijih infektivnih bolesti u svetu.

U SAD je od koronavirusa preminulo skoro 110.000 ljudi, dok u Brazilu taj broj ubzrano raste i ta država Latinske Amerike će verovatno preuzeti neslavno drugo mesto po broju smrtnih slučajeva od Velike Britanije.

Ukupan broj smrtnih slučajeva je verovatno viši od prijavljenih 400.000 budući da mnoge zemlje ne prijavljuju slučajeve van bolnica i ne testriraju sve preminule osobe.

Bolsonaro optužen da krije prave podatke o broju preminulih

Brazil je uklonio višemesečne podatke o broju obolelih i preminulih od koronavirusa sa vladinog sajta, nakon što je kritikovan način na koji se predsednik Žair Bolsonaro nosi sa epidemijom.

Regionalne zdravstvene vlasti u Brazilu optužile su vladu Žaira Bolsonara da "krije" tačan broj preminulih od koronavirusa.

Ministarstvo je dan ranije prestalo da objavljuje ukupan broj žrtava koronavirusa u Brazilu i daje samo broj preminulih u protekla 24 sata, navodi Bi-Bi-Si, jer je Bolsonaro rekao da kumulativni podaci ne daju pravu sliku stanja u zemlji.

"Autoritaran, bezosećajan i neljudski pokušaj skrivanja preminulih od kovida-19, koji se protivi etici, neće uspeti", istaklo je Nacionalno veće ministara zdravlja nakon što je jedan zvaničnik ministarstva zdravlja izrazio sumnju u službene podatke.

Brazil je na drugom mestu u svetu po broju obolelih od koronavirusa, a nedavno ima najviše preminulih u jednom danu od svih ostalih nacija.

Registrovano je više od 670.000 zaraženih, a veruje se da je taj broj mnogo veći zbog nedovolnog testiranja. Brazil je na trećem mestu na svetu po broju žrtava kovida-19 sa više od 35.000 preminulih.

Kina će vakcinu učiniti "globalnim javnim dobrom"

Kina će vakcinu protiv novog koronavirusa učiniti "globalnim javnim dobrom", izjavio je kineski ministar nauke i tehnologije.

On je na konfereciji za novinare rekao da će Kina povećati međunarodnu saradnju ako uspe da razvije vakcinu protiv novog koronavirusa.

"Kina će učiniti vakcinu globalnim javnim dobrom, kada bude spremna", rekao je on, prenosi Rojters.

Izvor: T a n j u g

koronavirusSADJužna Amerika
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva