:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Februar 06, 2023   20:49

0

153

Broj žrtava zemljotresa u Turskoj i Siriji popeo se na najmanje 2.724

Broj žrtava širom Turske i Sirije porastao je na najmanje 2.724 nakon snažnog zemljotresa jačine 7,8 stepeni Rihterove skale koji je rano jutros potresao te dve zemlje, javlja Si-En-En.

 

Ukupan broj povređenih popeo se na 13.580, prema informacijama različitih agencija.

U Turskoj je povređeno najmanje 11.119, a u Siriji 2.461 osoba nakon razornog zemljotresa.

Ukupan broj poginulih u Siriji popeo se na 1.073. 

Novinska agencija SANA izveštava o 593 žrtve u oblastima pod kontrolom vlade, a grupa "Beli šlemovi", zvanično poznata kao Civilna odbrana Sirije, prijavila je 480 smrtnih slučajeva u oblastima pod kontrolom opozicije.

Ukupan broj žrtava u Turskoj popeo se na 1.651, saopštio je potpredsednik Turske Fuat Oktaj, prenosi Si-En-En.

Evropski parlament: Naše misli i saučešće su sa brojnim žrtvama

Vodeći poslanici Evropskog parlamenta izrazili su danas saučešće brojnim žrtvama i njihovim porodicama nakon zemljotresa koji je danas pogodio Tursku i Siriju. Oni takođe podržavaju brzi odgovor Evropske unije i slanje ekipa spasilaca na terenu.

„Duboko smo ožalošćeni gubitkom života i strašnim razaranjem izazvanim snažnim zemljotresom (7,8 stepeni Rihterove skale) u ponedeljak u južnoj Turskoj i severnoj Siriji, ubivši hiljade ljudi. Naše misli i saučešće su sa brojnim žrtvama i njihovim porodicama.

Pozdravljamo i podržavamo trenutni odgovor Evropske unije, koja je mobilisala timove za potragu i spasavanje za Tursku, nakon vladinog zahteva za aktiviranje Mehanizma civilne zaštite EU i aktiviranje satelitskog sistema EU Kopernikus za pružanje usluga mapiranja u hitnim slučajevima.

Svesni višegodišnje kritične humanitarne situacije u severnoj Siriji, spremni smo da podržimo dalje akcije EU za podršku pogođenim ljudima, posebno kroz pružanje humanitarne pomoći EU”, izjavili su u zajedničkom saopštenju predsednik Odbora za spoljne poslove Dejvid Mekalister, predsednik Odbora za razvoj Tomas Tobe  i predsedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama iz ovog regiona Izabel Santos.

Stoltenberg: NATO pruža punu podršku Turskoj nakon zemljotresa

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da Alijansa pruža punu podršku Ankari nakon  zemljotresa koji je jutros pogodio Tursku i Siriju. 

"U kontaktu sam sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i ministrom inostranih poslova Mevlutom Čavušogluom, a NATO saveznici sada mobilišu podršku", napisao je Stoltenberg u objavi na Tviteru.

Više od 2.700 ljudi poginulo je danas u Turskoj i Siriji nakon što je snažan zemljotres jačine 7,8 stepeni pogodio jug Turske.

Izvor: T a n j u g

TurskaSirijazemljotres
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva