:

:

TV Most

Foto: AFP

clock

Oktobar 30, 2020   15:58

0

171

Brojna saučešća povodom smrti mitropolita Amfilohija, Mirović: Danas tuguje i srpska Vojvodina

Brojne su reakcije institucija, politčara, javnih ličnosti na vest o smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, a društvenim mrežama šire se pozivi građanima da danas, posle podne, ispred Hrama Svetog Save na Vračaru, odaju poštu preminulom mitropolitu.

Predsednik vojvođanske vlade Igor Mirović uputio je danas, u ime Pokrajinske vlade, saučešće patrijarhu Irineju, episkopima, sveštenstvu i monaštvu Srpske pravoslavne crkve i celom srpskom narodu povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Mirović je naveo da je sa velikom tugom primio vest o smrti mitropolita Amfilohija za koga ističe da je bio učitelj, duhovni otac i uzor ne samo vernicima Mitropolije crnogorsko-primorske već i svim pravoslavnim hrišćanima i narodu u celini.

"Pamtiću ga i kao nadležnog arhijereja u rodnom kraju i večnom počivalištu mojih roditelja, radom i upornom da nas okupi i obodri, poduči i savetuje", naveo je Mirović.

Kaže da danas tuguje i srpska Vojvodina, gde je mitropolit Amfilohije kao episkop banatski ostavio veliki trag i beleg.

Cvijanović: Velikodostojnik koji je u najtežim vremenima sa svojim narodom delio dobro i zlo

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je telegram saučešća patrijarhu srpskom Irineju, Sinodu Srpske pravoslavne crkve, Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića.

"Mitropolit Amfilohije ostaće upamćen kao veliki prosvjetitelj, obnovitelj crkvenog i duhovnog života na području mitropolije i velikodostojnik koji je u najtežim vremenima sa svojim narodom dijelio dobro i zlo. Svojim đelima, ostavio je dubok trag u razvoju bogoslovske misli i očuvanju pravoslavlja kako na ovim prostorima, tako i šire", napisala je Cvijanović.

Ona je navela da odlazak Amfilohija predstavlja nenadoknadiv gubitak za Mitropoliju crnogorsko-primorsku, Srpsku pravoslavnu crkvu i sve njene vernike, kao i za celi pravoslavni i hrišćanski svet.

"U ime građana Republike Srpske i u svoje ime, upućujem Vam izraze najdubljeg saučešća", navodi se u telegramu saučešća predsednice Cvijanović.

Dodik: Otišao je istinski pastir svog naroda

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio je saučešće svim pravoslavnim hrišćanima u Crnoj Gori, patrijarhu srpskom Irineju i Srpskoj pravoslavnoj crkvi povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

"Vest da je otišao istinski pastir svog naroda primio sam s osećajem velike tuge jer sam lično poznavao mitropolita Amfilohija i znao kakav značaj je imao njegov pastirski rad u Crnoj Gori, ali i šire. Danas ne tuguje samo Crna Gora ili naša Crkva, siguran sam da danas tuguje cela vaseljena jer je mitropolit Amfilohije svojim i naučnim i pastirskim radom obezbedio mesto među velikanima pravoslavlja", istakao je Dodik.

Naglasio je da posebne izraze saučešća šalje srpskom narodu u Crnoj Gori koji je okrepljenje, utočište i zaštitu godinama pronalazio upravo u crkvi koju je simbolizovao mitropolit Amfilohije, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Mitropolit Amfilohije preminuo je jutros u Podgorici, u Kliničkom centru Crne Gore, od posledica virusa korona.

Saučešće prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević uputio je saučešće patrijarhu srpskom Irineju, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i vernicima povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Ovo je težak gubitak za našu Crkvu i za sve hrišćane. Mitropolit Amfilohije bio je svetilo vere našem narodu u Crnoj Gori i dostojan naslednik trona Svetog Petra Cetinjskog, navodi se u saučešću Karađorđevića.

"Neka Gospod podari rajsko naselje i mir usnulom mitropolitu Amfilohiju", dodaje se u saučešću.

Saučešće ministarke pravde Srbije

Ministarka pravde Srbije Maja Popović uputila je saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi i patrijarhu Irineju, povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

U telegramu saučešća Popović je istakla da je vest o smrti mitropolita Amfilohija primila sa velikom tugom i nevericom.

"Ostaće u našim mislima i srcu kao vladika duboke vere i veliki ispovednik pravoslavlja, što je svedočio tokom celog svog života. Zahvaljujući njegovom trudu i pregalaštvu, Mitropolija crnogorsko-primorska i ostale eparhije u Crnoj Gori su doživele veliku duhovnu obnovu", navela je Popović.

Ona je dodala da su Republika Srbija i ceo srpski narod izgubili jednog od svojih najvećih duhovnika, čije će mudre reči i velika dela ostati na pamćenje budućim pokolenjima.

Saučešće ambasadora SAD Godfrija

Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri izrazio je danas saučešće patrijarhu Irineju i Srpskoj pravoslavnoj crkvi povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

"U ime američkog naroda i u svoje lično ime izražavam iskreno saučešće patrijarhu Irineju, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i svim njenim vernicima povodom upokojenja mitropolita Amfilohija", napisao je Godfri na tviteru.

Popović o Amfilohiju: Obnovio duhovni i nacionalni identitet

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Nenad Popović izrazio je danas saučešće srpskom patrijarhu Irineju, povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

On je istakao da je mitropolit Amfilohije uvek vojevao na strani istine i pravde, i da je izvojevao najvažniju pobedu zajedno sa svojim narodom, obnovivši duhovni i nacionalni identitet srpskog naroda u Crnoj Gori.

Popović je u pismu patrijarhu naveo da je mitropolit crnogorsko - primorski uvek bio uz svoj narod i da ga je ohrabrivao i predvodio u svakoj važnoj borbi za očuvanje srpstva i pravoslavne vere.

"Vladika Amfilohije je bio zastupnik i svetionik srpskog naroda, molitveni čuvar i ujedinitelj braće srpske. Siguran sam da ćemo kao duhovni naslednici ovog Velikog čuvara pravoslavlja svi zajedno uvek revnovati za očuvanje srpstva, naših svetinja i vere pravoslavne. Neka je večan pomen i Carstvo Nebesko Vladiki", napisao je Popović.

Gujon: Njegoš više nije sam, Crna Gora dobila još jednog čuvara

Francuski humanitarac Arno Gujon izjavo je saučešće Srbima, posebno iz Crne Gore, povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Varheji: Neka počiva u miru

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izrazio je saučešće zbog smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića.

"Moje saučešće narodu Crne Gore koji žali odlazak mitropolita Amfilohija Radovića. Neka počiva u miru", poručio je Varheji na Tviteru.

Varheji je uz ovu poruku postavio i sliku svog susreta sa mitropolitom Amfilohijem.

"Sa velikim bolom sam primio vest da se mitropolit Amfilohije jutros upokojio. Delim tugu sa svima vama, posebno sa Srbima iz Crne Gore kojima je bio duhovni otac", napisao je Gujon na Tviter nalogu.

Naveo je i da od danas "Njegoš više nije sam, jer je Crna Gora dobila još jednog čuvara".

Predstavnici opozicije: Amfilohija čuvar vere i naroda

I predstavnici opozicije danas su u saopštenjima ili na društvenim mrežama izražavali saučešće uz konstataciju da smrt mitropolita Amfilohija predstavlja veliki gubitak za srpski narod i Crkvu.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović ocenio je danas da smrt mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija predstavlja veliki gubitak za srpski narod i crkvu.

Tokom celog svog života predano se i istrajno borio za istinu i svedočio o stradanju svog naroda, navodi se u pisanoj izjavi Jovanovića.

"Mitropolit crnogorsko-primorski i egzarh svetoga trona pećkog Amfilohije upokojio se u Gospodu, ostavivši svima nama u amanet da zauvek brinemo o biću svog naroda", poručio je Jovanović.

Lider Dveri Boško Obradović na Tviteru ističe da je Amfilohije neumorni, nesalomivi, hrabri ispovednik i čuvar naše vere, identiteta i Kosova i Metohije, "pravi Crnogorac i istinski Srbin, čovek visoko moralnog i duhovnog života, briljantni teolog i besednik, duhovni učitelj i roditelj, veliki rodoljub i svečovek - drugi sveti Petar Cetinjski",

Opoziciona Narodna stranka i njen predsednik Vuk Jeremić oprostili su se od preminulog mitropolita uz poruku: "Vječnaja pamjat i Carstvo nebesko".

Član Demokratske stranke Balša Božović napisao je na Tviteru da je Amfilohije svojom životnom energijom, znanjem i predanošću obeležio jednu epohu Srpske pravoslavne crkve te da nikada nije ni građane ni vernike ostavljao ravnodušnim.

Predsednik Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović ističe da je vest o upokojenju mitropolita duboko potresla i rastužila čitav srpski narod te da Srbija, kao matična država, treba da proglasi dan žalosti.

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) izražava žaljenje zbog smrti mitropolita i poziva ceo srpski narod da se udruži u molitvi "za dušu našeg Amfilohija, onako kako se on uvek molio za Srpstvo u celini", a predsednik stranke Žika Gojković ističe da njegove naslednike čeka nastavak borbe za srpske svetinje i u Srpsku pravoslavnu crkvu

Od mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija oprostio se i Konzervativni pokret Naši koji navodi da će mitropolit "i u budućnosti biti taj oko čijeg će se imena okupljati neki budući i koji neće odustati od onoga što nas je učio i što je pronosio iz generacije na generaciju", predsednik Zdrave Srbije i predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović,Princ Filip Karađorđević...

Saučešće Đukanovića:Amfilohije akter i svedok burnih procesa

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović uputio je danas popodne povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija izraze saučešća Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, sveštenstvu, monaštvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

On je naveo da je sa žaljenjem primio vest o smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i istakao da je on kao velikodostojnik SPC bio akter i svedok burnih procesa krajem prošlog i početkom ovog veka, kako u Crnoj Gori, tako i na prostorima bivše Jugoslavije.

"Ukupnu delatnost mitropolita Amfilohija u Crnoj Gori ceniće istorija. Iz dugog perioda naše saradnje, tokom kojeg smo razmenjivali mišljenja o važnim pitanjima za razvoj savremene Crne Gore, pamtiću njegov doprinos stvaranju pozitivne atmosfere uoči referenduma na kojem je naša zemlja obnovila nezavisnost mirnim i demokratskim putem", naveo je Ðukanović, saopšteno je iz njegovog kabineta.

On je saosećanja izrazio i mitropolitovim najbližima.

Izvor: Танјуг

Amfilohijesaučešće
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva