:

:

TV Most

clock

April 08, 2021   18:34

0

25

Brojne osude izjave nemačkog ambasadora Tomasa Šiba

Sramna izjava nemačkog ambasadora u Beogradu Tomasa Šiba da je trebalo bombardovati Srbiju 1999. godine da bi se sprečio genocid, predstavlja vrhunac cinizma i nastavak kampanje pojedinih zapadnih zemalja da se srpski narod proglasi za genocidan, ocenio je danas u saopštenju predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović.

Popović, koji je i ministar bez portfelja, smatra da je "posebno perfidno" to što je ambasador Šib ovo rekao u danima kada srpski narod obeležava osam decenija od bombardovanja Beograda koje su izvršili nacistički bombarderi, i da se radi o još jednom pokušaju predstavnika nemačke nacije da falsifikuje istoriju.

"Podsećam ambasadora Šiba da je srpski narod i tokom Prvog i tokom Drugog svetskog rata baš od Nemaca preživeo genocid, od Mačve 1914, Кragujevca i Кraljeva 1941, do Jasenovca gde su ustaše, pod nacističkom zaštitom, zverski ubijale srpsku decu", poručio je Popović.

Od nemačkog ambasadora u saopštenju zahteva da se izvini srpskom narodu za izgovorene uvrede, ako želi da nastavi da kredibilno obavlja dužnost diplomatskog predstavnika svoje zemlje u Srbiji.

Vulin Šibu: Bombardovanje Srbije 1941. i 1999. bili zločini

Ministar i predsednik PS-a Aleksandar Vulin poručio je danas da izjava Tomasa Šiba ne priliči ambasadoru Nemačke i ukazao da su zločine predstavljali bombardovanje Srbije 1941. kao i 1999. godine.

Vulin je rekao da bi 6. aprila, na dan kada je Nemačka u Drugom svetskom ratu ubila desetine hiljada Beograđana, Šib morao da obilazi groblja i polaže vence, a ne da pravda aprilsko bombardovanje Srbije 1999. godine.

"Takva bahatost priliči nemačkom okupacionom komandantu Srbije, ali nikako ambasadoru Nemačke u Srbiji", izjavio je Vulin, saopštio je Pokrtet socijalista.

Vulin ocenjuje da je i komadanje Srbije 1941. bio zločin, kao i komadanje Srbije 1999. i da je 1999. SR Jugoslavija napadnuta zbog odbijanja da potpiše svoj nestanak u Rambujeu i zbog odnosa prema, kako kaže, "šiptarskoj manjini".

Kabinet NjKV Princa Vladimira Karađorđevića: Nečuveni bezobrazluk

Nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib je izjavio za RTV kako je "bombardovanje Srbije 1999. bilo neophodno".

Ovo je nečuveni bezobrazluk i pljuvanje u lice ubijenim, proteranim i mučenim Srbima u NATO agresiji i u godinama nakon nje a u kojima je njegova država aktivno učestvovala. Ova izjava koja je izrečena samo dva dana nakon datuma bombardovanja naše države i prestonice od strane Nemačke 1941, je diplomatski skandal. Zahtevamo od naše Vlade da ovu osobu koja je izrekla navedenu gadost proglasi za persona non grata i da zahteva od Nemačkog ministarstva spoljnih poslova da se izjasni da li je ovo samo lična izjava ovog političkog analfabete ili stav nemačke Vlade.

Na slici je memorijalna ploča Aleksandru Leru, komandantu operacije bombardovanja Beograda 1941. koja jasno govori koliko se nemački narod "suočio i suočava sa svojom prošlošću" a koju nama Srbima uporno spočitava.

Opozicione stranke osudile izjavu Šiba

I Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) najoštrije je osudio izjavu Šiba navodeći da je sramno što je to rekao samo dan nakon obeležavanja godišnjice od aprilskog bombardovanja Beograda 1941. godine verovatno želeći, kako kažu, da opravda i taj fašistički napad izveden kukavički i bez objave rata.

"Humanitarnu katastrofu su izazvali upravo oni koji su protivno međunarodnom pravu i bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN zločinački bombardovali našu zemlju. Razrušena zemlja, hiljade mrtvih i ranjenih civila, desetine hiljada izbeglica, posledice od osiromašenog uranijuma koje i danas narod trpi, to je zaostavština "humanog bombardovanja", ukazao je predsednik POKS Žika Gojković.

Srpska radikalna stranka zatražila je danas da se ambasador Tomas Šib proglasi personom non grata u Srbiji, a da se Nemačkoj uputi protestna nota.

SRS je na konferenciji za novinare navela da je jedini genocid koji se desio na ovim prostorima genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH, "koji se desio pod pokroviteljstvom Nemačke".

Aleksandar Šešelj je rekao da je Nemačka učestvovala u agresiji nad Srbijom, odnosno nad SRJ 1999. godine kada je za 78 dana poginulo oko 2.500 ljudi.

Šib je izjavio juče da je bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine bilo neophodno kako bi se sprečila humanitarna katastrofa i genocid na Kosovu.

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović danas je povodom izjave Tomasa Šiba, rekao da ambasador mora u najmanju ruku biti hitno pozvan na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova.

"Ako gospodin Šib ostane pri svojim izjavama, više ne može biti dobrodošao u Srbiji i mora biti opozvan ili biti proglašen personom non grata", naveo je Jovanović u pisanoj izjavi i dodao da Srbija želi da ima najbolje moguće odnose sa svim državama sveta, uključujući i Nemačku, ali skandalozne izjave ove vrste takvim odnosima nimalo ne doprinose.

Jovanović je rekao da je nemački ambasador izneo "krajnje drsku neistinu" pokušavajući da opravda NATO bombardovanje Srbije tvrdnjom da je cilj bio sprečavanje "humanitarne katastrofe i genocida na Kosovu".

"Pripadnik nacije i države koja je počinila jedan od najvećih i najstrašnijih genocida u istoriji čovečanstva, genocida čije su žrtve bili i Srbi u NDH, usuđuje se da kaže, bezmalo na godišnjicu nemačkog bombardovanja 1941. godine, kako se napad NATO nije 'tek tako desio'", rekao je Jovanović.

On je dodao da Šib veoma dobro zna da nikakve humanitarne katastrofe, nikakvog genocida niti slične namere na Kosovu nije bilo, već je bilo isceniranih zločina, kao što je lažni masakr u Račku, koji su poslužli kao opravdanje za zločinačku agresiju.

Šib: Neprimereno poređenje

Pravljenje paralele između nemačkog napada na Jugoslaviju 1941. godine i NATO bombardovanja 1999. godine je neprimereno, predočio je danas Šib, koji smatra da je vojna operacija Alijanse tada pokrenuta pošto su iscrpljene diplomatske mogućnosti, kao poslednje sredstvo da bi se sprečila humanitarna katastrofa.

U emisiji "Pravi ugao" Radio-televizije Vojvodine "novinarka me je pitala o mom autorskom članku koji je objavljen prethodnog dana povodom 80. godišnjice nemačkog napada na Jugoslaviju", podsetio je Šib u pisanoj izjavi.

Tom prilikom je napravljena neka vrsta paralele sa NATO bombardovanjem 1999. godine. Po mom uverenju, pravljenje ovakve paralele je neprimereno, ukazao je nemački ambasador i napomenuo da je taj stav izneo i u emisiji.

Prema njegovom mišljenju, "da bi se pravilno razumela odluka o NATO bombardovanju treba sagledati razvoj događaja pre donošenja te odluke".

"Mesecima se tražilo diplomatsko rešenje za okončanje rata na Kosovu koji je započeo Slobodan Milošević. Tek kada su diplomatska sredstva bila iscrpljena, doneta je odluka o pokretanju vojne akcije", objasnio je Šib.

"Nažalost, nije bilo moguće naći zajedničko rešenje u Savetu bezbednosti UN", dodao je on i konstatovao da je odluka, ipak, "morala biti doneta, kako bi se sprečila humanitarna katastrofa".

Prema "čvrstom uverenju" Vlade Savezne Republike Nemačke i svih NATO partnera "u tim iznimnim okolnostima i kriznoj situaciji kada su masivno kršena ljudska prava na Kosovu, NATO operacija je bila opravdana kao ultima ratio", ocenio je Šib.

"Situacija na Kosovu je opisana u rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1199 od 23. septembra 1998. godine. Rezolucija 1199, kao i kasnije doneta rezolucija 1203 od 24. oktobra 1998. godine, nedvosmisleno konstatuju da situacija na Kosovu predstavlja ozbiljnu pretnju za mir i bezbednost regiona", precizirao je ambasador Nemačke.

Prema njegovim rečima, "međunarodna zajednica je prethodno bezuspešno iscrpela sva raspoloživa sredstva za mirno rešavanje konflikta i sprečavanje humanitarne katastrofe".

"Usled toga se ta odluka, prema važećem pravnom tumačenju Savezne Republike Nemačke, ne kosi sa međunarodnim pravom", obrazložio je Šib.

On je naglasio da "vojna akcija iz 1999. godine nije bila uperena protiv srpskog stanovništva", već da je njen "cilj bio zaštita civilnog stanovništva na Kosovu".

"Svaki izgubljeni ljudski život predstavljao je i predstavlja veliku tragediju. O tom aspektu, nažalost, u emisiji nije bilo dovoljno reči. Moj duboki naklon nedužnim civilnim žrtvama koji su izgubili život tokom bombardovanja 1999. godine", poručio je Šib.

"Međutim, odlučno se protivim, i zbog poštovanja prema žrtvama nacističkog progona, svakom upoređivanju sa Drugim svetskim ratom koji je bez svake sumnje bio zločinački i kojim je nacistička Nemačka zahvatila celu Evropu", zaključio je Šib.

Izvor: FoNet

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?