:

:

TV Most

clock

Jul 24, 2019   14:17

0

232

Budućim mamama veća primanja dok su na bolovanju

Buduće mame će pre nego što otvore trudničko bolovanje u radnoj knjižici morati da imaju najmanje godinu dana staža kako bi ostvarile pravo na naknadu u skladu sa zaradom koju su primale, pišu Novosti.

Granica će biti postavljena na 12 meseci izmenama važećeg zakona, koji je propisao da je za puni iznos "bolovanja" neophodno 18 meseci neprekidnog rada.

Još jedna novina, navodi list, povoljna za dame sa visokim primanjima jeste to što će im se prosek na porodiljskom odsustvu obračunavati na osnovu pet prosečnih zarada umesto sadašnjih tri. Tačnije, moći će da prime pet republičkih proseka.

Kako Novosti nezvanično saznaju, ovo su dva predloga izmena Zakona o finanijskoj podršci porodicama sa decom, koji će se naći na dnevnom redu jesenjeg zasedanja parlamenta.

Radna grupa na čijem je čelu bila ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović, zaključila je da bi izmenama propisa trebalo da budu obuhvaćene mame preduzetnice, one koje su radile kraće od šest meseci i dame koje su ostale u drugom stanju u prvom mesecu radnog staža.

Insistiraću da izmenama zakona bude obuhvaćen što veći broj oštećenih, jer mislim da je to jedino pravedno rešenje. Poboljšanje će zavisiti od mogućnosti budžeta, rekla je Đukić Dejanović za Novosti.

Mame: Nejasne izmene obračuna naknada

Inicijativa "Mame su zakon" komentarisala je danas vest koju su objavile "Večernje novosti" pozivajući se na neimenovane izvore o izmenama Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom i ocenili da ostaje pitanje da li će doći do promene formule koja će garantovati da će svaka majka, bez obzira da li je u radnom odnosu primiti nadoknadu u visini minimalca.

"Mame su zakon" navele su i saopštenju da se u tekstu "Večernjih novosti" navodi da će se puna nadoknada za porodiljsko odsustvo obračunavati na 12, umesto 18 meseci i da će maksimalne naknade sa tri, biti podignute na pet prosečnih mesečnih zarada.

Dodaje se i da ostaje nerazjašnjeno pitanje da li će prema izmenama zakona trudničko odsustvo za one žene koje su primorane da održavaju trudnoću ulaziti u formulu po kojoj će se računati nadoknade nakon porođaja i naglasile da danas ne ulazi u obračun.

Navodi se i da nije jasno da li će preduzetnice koje planiraju decu biti obuhvaćene izmenama Zakona i šta Ministarstvo za rad planira sa majkama koje su rodile decu sa invaliditetom.

"Pozivamo Ministarstvo za rad da pre slanja Predloga izmene i dopune Zakona u skupštinsku proceduru otvori javnu raspravu po svim spornim pitanjima i da ne uvodi na mala vrata nove kozmetičke izmene jako lošeg zakona jer im mame i buduće mame neće aplaudirati za izmene koje nisu suštinske", naglašava se u saopštenju.

Izvor: V.Novosti

bebemameplate
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva