:

:

TV Most

Foto: CC0 / Pixabay

clock

Oktobar 09, 2019   19:17

0

175

Bugarska: Bez makedonskog jezika u EU

Bugarska vlada osvojila je odluku kojom se postavljaju "crvene linije" za pregovore Severne Makedonije sa EU, javljaju mediji u Skoplju i Sofiji. Traži se da Skoplje odustane od termina "makedonski jezik".

Vlada Bugarske usvojila je dokument kojim se definišu uslovi za pregovore Severne Makedonije sa Evropskom unijom, uključujući i želju Sofije da Skoplje prestane da koristi termin makedonski jezik.

Istovremeno, bugarska vlada podržala je početak pregovora Severne Makedonije i Albanije sa EU, navodeći da bi razdvajanje ta dva slučaja predstavljalo podrivanje stabilnosti u regionu.

U vezi jezika, da se koristi fraza Zvanični jezik Republike Severne Makedonije, a da se ukoliko je neophodno uz termin makedonski jezik svaki put doda i objašnjenje - u saglasnosti sa Ustavom Republike Severne Makedonije, navodi se u tekstu koji je objavio bugarski dnevnik Trud.

Dnevnik objašnjava i da je stav bugarske vlade da je ustavni jezik u Severnoj Makedoniji u stvari proizviod evolucije bugarskog jezika i dijalekata tog jezika.

Bugarska je tražila i da se i udžbenika izbace formulacij poput "bugarski fašistički okupator", kao i da se rehabilituju "sve žrtve komunizma".

Izvor: RTS, Plusinfo,Trud

BugarskaMakedonijaEUjezik
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva