:

:

TV Most

clock

Oktobar 29, 2020   14:02

0

179

Bugarska blokada za makedonske pregovore sa EU

Bugarska ministarka inostranih poslova Ekatarina Zaharijeva najavila je da će Sofija blokirati početak pregovora Severne Makedonije sa EU, navodeći da Skoplje nije ispunilo odredbe iz sporazuma potpisanog 2017. godine.

Zaharijeva je, kako prenosi portal Novinite, rekla da će bugarska vlada 10. novembra doneti odluku o mogućoj blokadi početka pregovora Severne Makedonije i Evropske unije.

"Sporazum se ne sprovodi savesno", navela je bugarska ministarka, odbacujući optužbe da je Sofija od Severne Makedonije tražila promene Ustava.

Bugarska i Makedonija su 2017. godine potpisale Ugovor o prijateljstvu, dobrosusedskim odnosima i saradnji, koji Skoplje smatra jedinim preduslovom za početak pregovora sa EU.

Vlasti u Sofiji pak smatraju da je pre početka pregovora potrebno rešiti pitanja vezana za makedonski nacionalni identitet, odnosno pitanje jezika i identiteta nacionalnih heroja, poput Goceta Delčeva.

"Ako Bugarska priznaje realnost, i Skoplje mora da prizna prošlost", rekla je Zaharijeva.

Bugarska je jedina zemlja koja blokira potpisivanje sporazuma o upravljanju granicama između Severne Makedonije i Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu.

Bugarska insistira da se makedonski jezik, nadalje, zove Zvanični jezik Republike Severne Makedonije, ili u određenim slučajevima fusnota uz objašnjenje: "Prema Ustavu Republike Severne Makedonije".

Osim problema jezika, Bugarska pred početak pregovora Skoplja i Brisela traži i da se reši pitanje makedonskog nacionalnog identiteta, kao i nacionalnog identiteta istorijskih ličnosti, poput Goceta Delčeva.

Bugarska navodi i da je "makedonski jezik nastao 1944. godine", te da može da se računa jedino kao "pisana regionalna forma bugarskog jezika".

Izvor: RTS, Novinite

EUBugarskaMakedonijaZaharijeva
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva