:

:

TV Most

clock

Maj 21, 2021   16:59

0

225

Bugarska i makedonski "non pejper"

Bugarska neće promeniti stav prema početku pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijom, rekao je bugarski minstar spoljnih poslova Svetlan Stoev posle susreta sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem. Istovremeno, bugarski mediji objavili "non pejper", koji je odmah ocenjen kao neprihvatljiv za vlasti u Sofiji.

Poseta evrokomesara za proširenje Olivera Varheljija Sofiji, kako se čini, nije rezultirala pomakom u procesu rešenja otvorenih pitanja, koja već mesecima blokiraju početak pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijom.

"Bugarska je otvorena za aktivan, sveobuhvatan i otvoren dijalog sa Severnom Makedonijom... Ne može da se očekuje promena nacionalnog stava Bugarske prema Severnoj Makedoniji", rekao je šef diplomatije u tehničkoj vladi Bugarske.

Varhenji i portugalski ministar spoljnih poslova Augusto Santoš Silva, čija zemlja predsedava Evropskom unijom, sastali su se sa bugarskim zvaničnicima u pokušaju da sa mrtve tačke pokrenu odavno zaglavljene pregovore Severne Makedonije i Albanije sa EU.

Stoev je, pak, naglasio da Bugarska od Skoplja očekuje potpuno poštovanje Sporazuma o dobrosusedstvu iz 2017. godine, koji vlasti Severne Makedonije smatraju jedinim preduslovom za početak pregovora sa EU.

Bugarski ministar je, istovremeno, rekao i da je spreman da razgovara sa makedonskim šefom diplomatije Bujarom Osmanijem, ali u okvirima ingerencija koje ima tehnička vlada.

Istovremeno sa posetom evropskih zvaničnika, bugarski mediji su objavili "non pejper" o rešavanju problema vezanog za početak pregovora sa Skopljem, čije se autorstvo pripisuje Portugaliji.

Bugarska agencija BGNES je dokument ocenila kao "neprihvatljiv", navodeći se da se tim aktom Severna Makedonija oslobađa od odgovornosti da sprovede eventualne buduće dogovore.

Ova agencija je navela da će ovaj predlog biti predočen bugarskim zvaničnicima već u petak uz očekivanje da će odmah biti odbijen, jer se ne pominje "poreklo makedonskoj jezika".

Takođe, navodi se da gro ovog dokumenta čine ranije odbijeni predlozi koje su Sofiji predočile nemačke diplomate.

Bugarska tvrdi da je "makedonski jezik nastao 1944. godine", te da može da se računa jedino kao "pisana regionalna forma bugarskog jezika".

Izvor: RTS, BTA, BNES

BugarskaSeverna Makedonijanon pejper
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva