:

:

TV Most

clock

Septembar 29, 2021   11:56

0

115

Bugarska nota Skoplju, sporan spomenik kod Prilepa

Diplomatske tenzije između Bugarske i Severne Makedonije dodatno podignute zbog navodne promene natpisa na spomeniku u selu kod Prilepa. Uručena nota otpravniku poslova makedonske ambasade u Sofiji.

Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske uručilo je protestnu notu otpravniku poslova Ambasade Makedonije u Sofiji Vladimiru Krastevskom, jer je u selu Klepač kod Prilepa, navodno, promenjen tekst na spomen-ploči Veljku Velkovskom Skočivirčetu i njegovim ustanicima protiv Turaka.

Velkovski i njegovih osam ustanika ubijeni su 1906. godine u borbi sa Turcima, sahranjeni su u dvorištu crkve na kojoj su ispisana njihova imena.

Vlasti u Sofiji tvrde da je promenjen natpis na originalnoj spomen-ploči, koji je bio ispisan na bugarskom jeziku, kao i da su promenjena neka od imena ubijenih.

Bugarska već mesecima blokira početak pregovora Severne Makedonije sa EU, insistirajući na definisanju nacionalnog identiteta Makedonaca i na tome da vlasti u Skoplju priznaju da su neki od najvećih makedonskih nacionalnih junaka, poput Goce Delčeva, bili Bugari.  

Izvor: RTS

BugarskaSeverna Makedonijaprotestna nota
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva