:

:

TV Most

clock

Jul 15, 2021   22:06

0

127

Bugarska: Pobednička stranka povlači kandidata za premijera

Bugarska stranka "Postoji takav narod", koja je s minumalnom razlikom pobedila na vanrednim parlamentarnim izborima 11. jula, najavila je danas da će povući kandidaturu Nikolaja Vasileva za premijera, u pokušaju da dobije podršku za formiranje vlade.

Lider te stranke Slavi Trifonov je u ponedeljak, dan nakon izbora, rekao da neće održati pregovore o koaliciji, već će predložiti manjinsku vladu predvođenu 51-godišnjim bivšim ministrom ekonomije i uprave Nikolajem Vasilevim.

Trifonov je danas na Fejsbuku najavio da će njegova partija ipak uskoro predložiti novog kandidata za premijera, sa izmenjenom listom ministara, ocenivši da zemlji nisu potrebni nestabilnost i novi izbori, prenosi Rojters.

"U ponedeljak sam predložio vladu koju bi činili samo visokoobrazovani profesionalci s jasnim prioritetima. Predložio sam ekonomistu Nikolaja Vasileva za mesto premijera", naveo je Trifonov.

On je Vasileva opisao kao osobu s iskustvom u politici, državnoj upravi i poslovanju, ali je istakao da je Vasilev od ponedeljka bio meta kampanje klevećenja, prenela je BTA.

"Ispostavilo se da nije važno koliko su visoko obrazovani predloženi ministri, koliko su dobri stručnjaci, koliko su jasni njihovi prioriteti. Ispostavilo se da to nije važno medijima i političarima, koji tvrde da je Vasilev osoba Pokreta za prava i slobode (koji uglavnom podržavaju etnički Turci), što nije istina", naveo je Trifonov.

Kritičari su optužili Trifonova, čija je stranka vodila kampanju protiv političkih elita sklonih korupciji, da predlaže nejasnu agendu i preispitivali njegovu želju da iskoreni korupciju u najsiromašnijoj zemlji Evropske unije.

Potencijalni saveznici njegove partije, dve male stranke koje se zalažu za borbu protiv korupcije, odbile su da mu daju podršku bez pregovora.

Socijalisti su takođe odbili da mu daju podršku, kao i stranka Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) bivšeg premijera Bojka Borisova, koja će najverovatnije biti u opoziciji.

Izvor: T a n j u g

Bugarskaizbori
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva