:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Novembar 21, 2021   22:14

0

125

Bugarska: Radev pobednik na predsedničkim izborima

Bugarski predsednik Rumen Radev (58) odneo je ubedljivu pobedu u drugom krugu predsedničkih izbora i obezbedio drugi mandat na čelu te zemlje, pokazali su večeras preliminarni rezultati.

Radev je na osnovu 100 odsto izbrojanih glasova istraživačke agencije "Alfa" dobio 64,2 odsto glasova, naspram konkurenta Anastasa Gerdžikova, koji je dobio 32,3 odsto glasova, preneo je bugarski BNT.

Na izbore je izašlo 34,1 odsto glasača, a 1,3 odsto nije dalo podršku nikome.

Radev je stekao popularnost kada je dao podršku velikim antikorupcijskim protestima 2020. godine protiv tadašnjeg premijera Bojka Borisova.

Gerdžikov, koga je podržala partija Borisova GERB, optužio je Radeva da huška Bugare jedne na druge, preneo je Rojters.

On je obećao da će ujediniti naciju, koja je pogođena jednom od najgorih stopa smrtnosti od kovida u Evropskoj uniji.

Radeva su podržali politički rivali Borisova - partije PP, Socijalisti i Ima takvog naroda.

Zaev čestitao Radevu pobedu na izborima

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev večeras je u telefonskom razgovoru čestitao predsedniku Bugarske Rumenu Radevu pobedu na danas održanim predsedničkim izborima.

Zaev je na svom Fejsbuk nalogu napisao da je u razgovoru dogovoreno da Bugarska i Severna Makedonija nastave da kroz dijalog i međusobno razumevanje traže rešenja u ime zajedničke evropske budućnosti, prenosi Plus info.

Prema izlaznim anketama, Radev (58) nalazi se blizu pobede kojom bi obezbedio drugi mandat na toj funkciji, osvojivši više od 64 odsto glasova, dok je njegov konkurent Anastas Gerdžikov dobio oko 32 odsto.

Izvor: T a n j u g

BugarskaizboriRumen Radev
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva