:

:

TV Most

clock

Jun 06, 2022   16:19

0

191

Bugarski MSP: Odluka u skladu sa sankcijama EU Rusiji

Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske obrazložilo je danas odluku te zemlje da šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu zabrani prelet avionom preko njihove teritorije, uoči njegove najavljivane posete Srbiji.

U saopštenju, koje prenosi Tass, navodi se da je bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova izdalo notu 1. juna ove godine, odbijajući da izda diplomatsku dozvolu za prelazak aviona ministra spoljnih poslova Rusije kroz vazdušni prostor te zemlje.

Obrazlažu da je taj potez zasnovan na sankcijama koje je Evropska unija uvela Rusiji, a pre svega na odluci Saveta EU od 31. jula 2014. godine, i odluci od 25. februara ove godine, kojom je Lavrov stavljen na listu od 670 pojedinaca i subjekata sankcionisanih od strane EU, navodi se u saopštenju.

Kovačevski: Zabrana za sve ruske letove ostaje na snazi

Zvanično Skoplje potvrdilo je danas da nije dozvolilo prelet aviona šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova preko teritorije Severne Makedonije, a premijer Dimitar Kovačevski je pojasnio da se ta zabrana odnosi na sve ruske avio-kompanije i da se avion Lavrova ni po čemu ne razlikuje.

U Skoplju, međutim, ima i drugačijih mišljenja, pa je lider Levice Dimitar Apasijev kritikovao ovakvu vladinu odluku i poručio da bi Makedonija danas bila poštovana, a ne vazalna teritorija da je Skoplje svojevremeno zabranilo i prelete NATO avijacije kada je bombardovan Beograd.

„Da ste zabranili makedonsko nebo za NATO avione koji su bombardovali Beograd, na način na koji ste zabranili prelet aviona ruskog ministra spoljni poslova Lavrova na putu za Srbiju, mi bismo bili poštovana država, a ne vazalna teritorija kojom vladaju eksploatori i kvislinzi", napisao je Apasijev na Fejsbuku.

„Doneli smo odluku, zabrana preleta ruskih avio-kompanija preko teritorije naše zemlje. Mi smo članica NATO-a, što znači da su odluke koje se donose u NATO-u i naše odluke i da imamo potpuno usklađenu spoljnu politiku sa politikom Evropske unije", rekao je Kovačevski i dodao:

"Što se tiče konkretnog leta, nema drugog tretmana u vezi sa odlukom koja je već doneta i koja je na snazi i koja ostaje na snazi“.

Ovim povodom oglasilo se i Ministarstvo spoljnih poslova saopštenjem u kojem stoji da je zabrana za prelet aviona Lavrova doneta u saglasnosti sa odlukom vlade o zatvaranju vazdušnog prostora Severne Makedonije za sve avione ruskih kompanija.

Izvor: T a n j u g

RusijasankcijeavioniSergej LavrovEUNATOzabrana preleta
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva