:

:

TV Most

clock

Jun 24, 2022   13:20

0

19

Bugarski poslanici dali zeleno svetlo da se odobri pregovarački okvir za Severnu Makedoniju

Bugarski poslanici dali su zeleno svetlo Vladi da odobri pregovarački okvir za početak pristupnih pregovora Severne Makedonije i Evropske unije.

Poslanici su glasali za podizanje veta Vlade iz 2020. na pregovarački okvir zbog neslaganja oko istorijskih pitanja i jezika, pošto su unete određene izmene.

Te izmene trebalo bi da garantuju prava etničkim Bugarima koji žive u Severnoj Makedoniji i obavežu Skoplje na održavanje dobrih odnosa sa Sofijom.

Ovaj potez Bugarske mogao bi konačno da otkoči zastoj u evrointegracijama Severne Makedonije.

Da podsetimo, makedonski premijer Dimitar Kovačevski rekao je juče da je na Samitu u Briselu izrazio nezadovoljstvo dosadašnjom dinamikom evrointegracija, naglašavajući da Severna Makedonija već 18 godina čeka na otpočinjanje pregovora.

"Istorijska pitanja ne mogu biti uslov pregovora", naglasio je tada Kovačevski i zatražio uveravanja EU da Bugarska neće iznositi nove uslove.

Juče je, inače, pala vlada Kirila Petkova, nakon svega šest meseci na vlasti, pošto joj nije izglasano poverenje. Uprkos ishodu glasanja, Petkov će imati još jednu šansu da formira vladu, ali je u ovom trenutku malo verovatno da će uspeti da obezbedi većinu u parlamentu.

Izvor: REUTERS,RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva