:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Februar 07, 2020   11:08

0

32

Butidžidž tesno pobedio Sandersa, Bajden tek četvrti

Pit Butidžidž, bivši gradonačelnik gradića Saut Bend u Indijani, dobio je najviše glasova za nominaciju za predsedničkog kandidata Demokratske stranke u saveznoj državi Ajova, saopštila je Demokratska stranka.

Na prvom glasanju kokusa za kandidata demokrata koji će se u novembru na predsedničkim izborima suprotstaviti Donaldu Trampu, Butidžidž je tesno pobedio senatora Bernija Sandersa, progresivnog senatora iz Vermonta.

Butidžidž je dobio 26,2 odsto glasova, a Sanders 26,1 odsto.

Senatorka Elizabet Varen osvojila je 18 odsto glasova, dok je bivši potpredsednik SAD Džo Bajden ostvario razočaravajući rezultat, sa 15,8 odsto glasova delegata.

Na petom mestu je senatorka Ejmi Klobušar koja je dobila 12,3 odsto glasova.

Prebrojavanje glasova sa kokusa u Ajovi, koji su održani u ponedeljak, trajalo je toliko dugo zbog tehničkih problema.

Kokusi - skupovi građana na kojima otvoreno izražavaju podršku nekome od demokratskih kandidata - bili su održani na 1.600 lokacija u Ajovi.

Broj delegata iz Ajove koji će na finalnoj konvenciji Demokratske stranke glasati za predsedničkog kandidata je 41, pa će se glasovi koji su dobili kandidati u Ajovi preračunati u broj delegata.

Pit Butidžidž postao je neočekivani predvodnik trke u okviru Demokratske stranke, ali ko je zapravo mladi kandidat demokrata? Da li je gej, veteran i milenijalac demokrata koji će pobediti Trampa?

Izvor: RTS

AjovaSADDemokratska strankaPit Butidžidž
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva