:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Mart 28, 2023   22:29

0

83

Čačak: Rade Šerbedžija koncertom otvorio 60. Disovo proleće

Muzičko-poetskim programom pod nazivom „Eto pjesma” jugoslovenski glumac Rade Šerbedžija uz pratnju „Zapadni kolodvor benda” pred punom salom čačanske biblioteke „Vladislav Petković Dis” otvorio je večeras 60. Disovo proleće, zaštitni znak kulture u gradu na Moravi.

Na samom početku Šerbedžija je čestitao Čačanima titulu prve Nacionalne prestonice kulture i rekao da nastup na otvaranju ove manifestacije za njega predstavlja „posebnu čast i svečanost, jer voistinu, Vladislav Petković Dis je za njega jedan od najdražih srpskih pesnika”.

Ranije danas, Šerbedžija je na konferenciji za novinare istakao da u grad Čačak nije dolazio mnogo puta i da je nakon odbijanja gradskih vlasti da jedan od trgova u Čačku ponesu ime glumice Sonje Savić odlučio da nikada više i neće u njega doći, ali ga je poziv na otvaranje Disovog proleća ipak naveo da od te namere odustane.

Inače, Disovo proleće je najveći simbol kulturnog života Čačka i u 60 godina njegovog postojanja, Disovu nagradu poneli su mnogi velikani srpske i jugoslovenske književnosti, a samo neki od njih su Vasko Popa, Desanka Maksimović, Oskar Davičo, Miloš Crnjanski, Dragan Kolundžija, Milovan Danojlić.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva