:

:

TV Most

clock

Septembar 28, 2022   16:00

0

54

Čadež: Beograd je danas glavni grad svetskog biznisa

Samit Interkonekt koji se danas i sutra održava u Beogradu stavlja naš glavni grad u centar svetskog biznisa, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, obraćajući se medijima zajedno sa predstavnicima velikih kompanija čiji predstavnici učestvuju u radu skupa.

"Ponosni smo što smo doveli top menadžere iz najvećih multinacionalnih kompanija da razgovaramo o tome šta se današ dešava u svetu na globalnom tržištu u različitim industrijama. Možda još važnije od toga jeste da spajamo kompanije i da vidimo kako da naše firme koje su danas ovde prisutne a posluju na 124 tržišta širom sveta i imaju dobre proizvode i usluge, povežemo sa velikim kompanijama", rekao je Čadež.

Naveo je da se od skupa očekuje i da se zajedno traže kreativna rešenja za ono što je pred nama.

"Niko ne zna šta je to a kada nešto ne znate, to može da bude zastrašujuće ali može da bude i veoma uzbudljivo. Tada ste kreativni i inovativni i gradite svoju budućnost", istakao je Čadež.

Ferdinand Vieland iz Thyšenkrupp Automotive je naveo da je poslednjih nekoliko godina u automobilskoj industriji došlo do velikih promena i globalizacije.

"Radili smo na tome da prodajemo delove za automobile širom sveta.Tokom tog radnog istraživanja uvideli smo da je u današnje vreme potrebnije baviti se i proizvodnjom i prodajom na lokalnom nivou, dakle da ostvarimo što bolju saradnju sa regionima koji su nam bliži", kazao je on.

Dodao je da su njihov rad u prethodnom periodu kao i sadašnja istraživanjima pokazali da kada je reč o troškovima, mnogo bolji rezultati mogu da se postignu na teritoriji Zapadnog Balkana.

"Mi smo kao kompanija svesni da možemo biti konkurentni baš na ovom području. Upravo je to razlog zbog koga je naša komoanija danas prisutna ovde jer smatramo da ćemo ova dva dana u Beogradu iskoristit za razgovore, unapređenje poslovanja i ostvarivanje bolje konkurentnosti" , rekao je Vieland.

Jasar Hanli, iz Direkcija za digitalizaciju kompanije Loreal u Nemačkoj i Austrij, kazao je da je u ime Loerala došao u Srbijuradi razmene iskustava, kako bi uporedili urađeno u prethodnom periodu i videli šta zajedno može da se uradi u budućnosti.

"S obzirom da smo veoma razvijena i inovativna komapnija naš zadatak ovde je između ostalog da se bavimo i razmenom podataka i da naše i poslovanje drugih kompanija usmerimo na digitalizaciju. Ona je naša ne samo sadašnjost nego i budućnost", naglasio je Hanli.

Direktor kompanije Mercuri Urval i jedan od organizatora Interkonekt samita Matijas Lodojd je istakao da ima iskustvo organizovanja ovakvih samita na globalnom nivou ali da se pokazalo da kada se uveže dosta lidera na svetskom nivou mogu da se donose mnogo bolje odluke i da se bolje posluje.

" Želimo da naš koncept prenesemo u region Zapadnog Balkana jer smo uvideli da on ima veliki potencijal i da se naš koncept može primeniti i ovde. Ovaj koncept je zasnovan samo na ekonomoiji a ne na politici i potpuno je nov", rekao je Lodojd.

Pojasnio je da je reč o konsultanstkoj kući koja daje savete izvršnim direktoroma najvećih kompanija i da on trenutno radi u sektoru automobilske industrije.

Direktor S lizinga Erste banke Bojan Vračević je istakao da je Erste banci zadovoljstvo da podrži događaj, kao što je Interkonekt egzekjutiv samit jer on Beograd stavlja na mapu svetskog biznisa.

Istakao je da se sada dešava tektonska promena u svetskom poslovanju i da deo razloga leži u pandemiji korone a drugi deo u ratu u Ukrajini i promenama koje su uslovile i promenile lance snabdevanja", rekao je Vračević.

"Ovo je velika prilika za Srbiju jer kompanije iz Evrope i čitavog sveta približavaju svoje lance snabdevanja maticama", naveo je on.

Dodao je da Srbija ima priliku da privuče ogroman broj investitora i investicija iz sveta i da se bolje postavi u lancu snabdevanja.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva