:

:

TV Most

clock

Februar 01, 2022   14:22

0

110

Čadež: Boljim obrazovanjem do razvoja ekonomije u regionu

Zemlje Zapadnog Balkana treba da unaprede i međusobno usklade svoje obrazovne sisteme, kao i da ih bolje povežu sa privredom, poručio je danas predsednik PKS-a Marko Čadež na svečanosti povodom završetka prve faze projekta Regionalni čelindž fond.

Čadež je istakao da bi ekonomski razvoj celog regiona mogao da se podigne na viši nivo.

Na današnjoj svečanosti predstavljeno je 11 odabranih pobedničkih konzorcijuma iz Srbije, kojima je u okviru prve faze projekta namenjeno 4,2 miliona evra za ulaganja u opremu i infrastrukturne radove u obrazovnim ustanovama, kao i za finansiranje obuke kadrova iz škola i kompanija.

Predstavnicima konzorcijuma uručena su Pisma o nameri finansijske podrške projektima, a na manifestaciji gostima, predstavnicima škola i fakulteta iz Srbije, kao i medijima obratili su se predsednik Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana i predsednik PKS Marko Čadež i abasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

Takođe, nagrađenim konzorcijumima čestitali su i direktor Kancelarije Nemačke razvojne banke KfW u Srbiji Rudiger Hartman, kao i pomoćnica minstra za dualno i preduzetničko obrazovanje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Gabrijela Grujić.

Predsednik PKS Marko Čadež je naveo da je prvi krug projekta Regionalni čelindž fond privukao 205 konzorcijuma koje čine obrazovne ustanove, institucije i privrednici, koji su uspostavli partnerstvo u cilju razvoja i implementacije dualnog ili kooperativnog obrazovanja.

"Cilj projekta je da kompanije koje su izabrane u okviru konzorcjuma i obrazovne institucije škole, stručne skole i fakulteti, kao i kompanije rade zajedno na programima i uspostavljanju infrastrukture i opereme, kako bi deca imala mogućnost da uče na najsavremenijim mašinama i softverima i kako bi bili spremni za ono što ih očekuje u radnom okruženju", rekao je Čadež.

Poručio je da je ovo nešto za šta se njegov tim zalaže od početka uvođenja dualnog obrazovanja u školske sisteme u Srbiji.

Objasnio je da sve vlade u zemljama zapadnog Balkana treba da nastoje da usklađuju svoje obrazovne sisteme i unapređuju međusobnu saradnju između obrazovnih sistema i privrede, kako bi se ekonomski i privredni razvoj regiona podigao na viši nivo.

"Treba da ukidamo sve ono što nas razlikuje i da povezujemo naše ekonomije, kako u okviru inicijative Otvoreni Balkan, tako i u okviru inicijative zajedničkog ekonomskog tržišta Zapadnog Balkana, jer privreda to želi i privredi je to potrebno", kazao je Čadež.

Zaključio je da privreda u regionu može napredovati samo ukoliko svi na ZB udruženo rade na povezivanju ekonomija, ali i na usavršavanju obrazovnih sistema, kako bi bilo dovoljno radnika sa znanjima i veštinama koje zahtevaju savremeni proizvodni procesi.

Izvor: T a n j u g

PKSČadežZapadni BalkanRegionalni čelindž fond
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva