:

:

TV Most

Foto: FoNet

clock

Septembar 03, 2020   18:58

0

158

Čadež: Ekonomski predlozi na stolu konkretni i dobri

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da su ekonomski predlozi srpske delegacije, izneseni na sastanku u Beloj kući, dobri i konkretni.

Čadež je, u izjavi novinarima, preneo da su razgovori teški i da će dugo trajati.

„Na stolu zanimljivi i dobri predlozi kada je u pitanju privreda. I to ne samo u vezi infrastrukturnog povezivanja, već veoma konkretni projekti za podršku privrednom sektoru koji mže da kreiraju nova radna mesta, obzebediti oživljavanje privredne aktivnosti u krajevima zemlje koji su do sada bili zapostavljeni", objasnio je on.

Čadež je istakao da se radi o konkretnim privrednim projektima, podsećajući da je izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel sve počeo da postavlja i razgovara sa ekonomske strane.

„Predlozi koji su na stolu su projekti za budućnost, koji mogu da naprave razliku, pomognu kreiranju radnih mesta i da mladi planiraju porodice u svojoj domovini, a ne negde drugo", rekao je Čadež.

On je dodao da se razgovori nastavljaju i da, svakako, jesu teški, jer je reč i o politički kompleksnom problemu, koji je tu dugo i "nije se rodio ni danas ni juče" i veoma je težak za Srbiju.

"Znate koja je pozicija Srbije kada je u pitanju problem Kosova i Metohije, i kako su se do sada odvijale stvari, ali iskustvo pregovaračkog tima i predsednika Aleksandra Vučića, govori o tome da polako krećemo ka tome da vidimo šta nas spaja", rekao je Čadež.

Upitan da li će "tačka 10", sa papira koji je ponuđen Beogradu, a koja predviđa priznanje Kosova, biti "kamen spoticanja", Čadež je odgovorio da je i Grenel dao do znanja da se pregovori vode, pre svega, o ekonomsku okviru saradnje Beograda i Prišine, sa pogledom na to kako će se i od čega sutra živeti.

"Politički aspekt nije tu od juče. Videćemo kako će se razvijati pregovori dalje, čini mi se da je za obe delegacije važno što su SAD odlučile da stave jednu vrstu sopstvene garancije da su spremni da podrže konkretnim merama, projektima i novcem, kreiranje novih radnih mesta", rekao je Čadež.

Upitan da li će se ekonomski dogovori postići ukoliko se politički ne postignu, Čadež je odgovorio da je po pitanju ekonomske saradnje između Beograda i Prištine poslednjih godina dosta urađeno i da je ona postojala i do sada.

Podsetio je da je godinu dana postajala "otmica" ekonomskog dela saradnje, jer je tadašnji premijer privremenih institucija u Prištini Ramuš Hradinaj uveo takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, a da jeukidanjem taksi privredna aktivnost između Beograda i Prištine ponovo regulisana.

Čadež kaže da ne postoji nedelja u kojoj nema goste i privrednike iz Prištine sa kojima se razgovara o budućnoj saradnji.

"Sada je bitna jedna nova energija i nove investicije, novac, projekti kako bi se krenulo u nove poslove i nova radna mesta", rekao je Čadež i dodao da se najveći deo ekonomskih tema na sastanku u Vašingtonu najviše odnosi na podršku privredi.

Konkrenti predlozi za pomoć privredi odnose se na investicije, ulaganja u infrastrukturu, malim i srednjim preduzećima, velikim kompanijama.

Ističe da će ekonomska saradnja svakako uticati na to kako će se u budućnosti tretirati politički problemi.

Izvor: Танјуг

KiMČadeždijalog Beograda i PrištineVašington

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva