:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Januar 24, 2020   18:10

0

22

Čadež: Grenel insistira da krene gradnja autoputa Niš-Priština

Specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel podržava stav poslovne zajednice da je važno krenuti u izgradnju autoputa Niš-Priština i da fokus razgovora dve strane treba da bude pored politike i na ekonomiji, rekao je za Tanjug predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež nakon sastanka sa američkim izaslanikom i privrednicima.

Na pitanje da li Grenel podržava sve navedene zahteve poslovne zajednice, Čadež odgovara potvrdno dodajući da su na današnjem sastanku bili predstavnici različitih kompanija koji su sa Grenelom po drugi put imali priliku da razgovaraju o konkretnim ekonomskim problemima.

"Podržava, i zaista je neko ko će da sasluša šta će poslovna zajednica da kaže. Ono što je važno, na čemu se insistira, je da autoput Niš-Priština krene u realizaciju", kaže Čadež.

Za Grenela kaže da ima dobar i praktičan stav kada su u pitanju ekonomski problemi između Beograda i Prištine.

Prema rečima Čadeža, Grenel insistira na ovakvim susretima i da se pored političkih tema, Beograd i Priština fokusiraju na zajednički interes poslovne zajednice i građana.

Teme današnjeg sastanka bile su vezane i za prevoz robe železnicom u oba smera, između Beograda i Prištine, jer bi se uspostavljanjem ovakve linije, kaže Čadež, umesto da se transport obavlja kamionima, obavljao železnicom, čime bi se ostvarila značajna ušteda za privredu.

Čadež ukazuje da samo prisustvo Grenela u Srbiji i njegovo zalaganje za obnavljanje avio-linije između Beograda i Prištine itekako, kaže, može da doprinese rešavanju otvorenih pitanja poput prištinskih taksi na srpsku robu.

Privredna komora Srbije i Privredna komora Kosova u zajedničkom zahtevu, podseća Čadež, tražili su da se rešavaju pitanja transporta, međusobno priznavanje svih sertifikata, fitosanitarnih i veterinarskih, kao i da se olakša proces plaćanja i poboljša infrastruktura na administrativnim prelazima.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva