Čadež: Grenel promenio pristup rešavanju složenih tema

:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Septembar 22, 2020   13:13

0

36

Čadež: Grenel promenio pristup rešavanju složenih tema

Predsednik Privedne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da je specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel na uspešan način promenio pristup rešavanju složenih i teških tema i odblokirao proces saradnje.

 

"Zahvaljujući tome danas i pričamo o biznisu i zajedničkim interesima, a ne o onom što nas deli", rekao je Čadež posle sastanka predstavnika privrednih komora Srbije i tzv. Kosova sa Grenelom i delegacijom američke Razvojne finansijske korporacije, DFC, i zahvalio Grenelu na tome.
"To je isuviše širok proces koji je bio godinama blokiran, a ovakav pristup je učinio mogućim da se sedne u Vašingtonu i potpiše sporazum", rekao je Čadež.
Istakao je da će istorija pokazati da ćemo se toga sećati kao prekretnice i donošenja stabilnosti u ovaj reigon.
Čadež je, takođe, zahvalio čelniku DFC Adamu Boleru što je tako brzo došao u Beograd.
"Kada smo se sreli pre dve nedelje u Vašingtonu, kada sam ga pitao koliko brzo mogu da dođu, rekao je za dva meseca".
Čadež ističe da su imali jako plodne razgovore u prethodnih šest meseci da postoje brojne mogućosti i u Srbji i tzv. Kosovu.
Zahvalio je i predsedniku kosovske privredne komore Beratu Rukićiju što sarađuju dobro već pet godina i da su napravili zajednički tim za podršku projektima, koji daje ekepsertizu vladama.

Grenel: Ovo nisu reči na papiru, već posao za ljude
 

Specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel poručio je da sporazum iz Vašingtona i dogovori danas postignuti u Beogradu nisu samo reči na papiru, već znače nove poslove za ljude koji žive u ovom regionu, nova radna mesta i razvoj privatnog sektora.
"Ne bismo bili ovde da nije predsednika Trampa, koji je verovao da nešto drugo može da se desi. Verovao je u to da može privreda da se stavi u prvi plan i akcenat na radna mesta. Data su obećanja narodu Srbije i hoćemo da nas smatrate odgovorim. Ovo nisu samo reči na papiru, već poslovi za ljude koji ovde žive", poručio je Grenel i istakao da je to poruka za srpske građane.
Kako je rekao, predsednik i SAD veruju u snagu privatnog sektora, da način razmišljanja "spolja" doprinese da i vlada shvati na koji način privatni sektor može da "cveta".
"Simbolika u političkim razgovorima nikada neće moći ljudima da plati kiriju, to radi privatni sektor", rekao je Grenel.
Ono što je postignuto u Vašingtonu deluje i jeste veliko, istakao je Grenel.
"Simbolika jeste značajna, ali se tiče otvaranja radnih mesta. Neka nas narod Srbije smatra odgovornim da reči na papiru nisu dovoljne dok ne dođe do masovnog otvaranja radnh mesta, do ekonomskog razvoja i dok porodice ne počnu da ostaju u ovom regionu", rekao je Grenel.

Boler: Beograd i Priština se odlučili za narod, a ne politiku

Izvršni direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adam Boler istakao je, posle sastanka u Ambasadi SAD sa predstavnicima Privrene komore Srbije i tzv. Kosova, da čestita na hrabrosti što su se Beograd i Priština "odlučili za narod, a ne za politiku".
Boler je ukazao da je u Sbiju doputovao sa još pet drugih američkih agencija. "U našoj delegaciji ovde je kompletna ekonomska moć američke vlade", istakao je šef DFC.
Kazao je da ekonomska normalizacija znači investicije i otvaranje radnih mesta, mogućnost da se razmišlja kakva bi budućnost mogla biti, umesto da budemo blokirani u prošlosti.
Boler je istakao da ovo nije situacija da jedna zemlaj dobija, a druga gubi, već je u pitanju da svi imaju koristi i da ovo donosi novac ljudima.
On je podsetio da su SAD jedna do najsnažnijih zemalja u svetu pre svega zbog snage svog privatnog sektora.
"Ovaj region će rasti i stvarati neverovatne mogućnosti, a pokretač toga biće privatni sektor”, naglasio je Boler.

Rukići: Sporazum iz Vašingtona važan za region i za privredu

Posle dugog vremena možemo u Beogradu i Prištini da pričamo o biznisu, konstatovao je predsednik kosovske privredne komore Berat Rukići, nakon sastanka predstavnika privrednih komora Srbije i tzv. Kosova sa specijalnim savetnikom predsednika SAD Ričardom Grenelom i delegacijom američke Razvojne finansijske korporacije, DFC u Ambasadi SAD u Beogradu.
"Veoma je važno biti ovde. Bili smo iznenađeni da za dve nedelje može nešto da se sprovede, jer smo navikli da čekamo godinu za godinom. Praktičan rezultat je za nas veoma važan, jer posle dugog vremena možemo u Beogradu i Prištini da pričamo o biznisu. Brojne političke teme su nas preplavile i nisu davale nikakvu perspektivu, nisu otvarale radna mesta, donosile investicije u region", rekao je Rukići.
Dodao je da se danas pruža podrška sporazumu iz Vašingtona koji je, kaže, važan za region i za privredu.
"Vidim u Prištini mnogo entuzijama, kao i ovde u Beogradu. Postoji zalet za obe strane, da zajedno rade, stvore nova radna mesta i projekte, za bolju prestpektivu regiona", rekao je Rukići.
Radićemo da uhvatimo zalet koji je dao vašingtonski sporazum, naveo je Rukići i dodao da će fokus biti na privatnom sektoru, otvaranju novih radnih mesta, projektima iz oblasti infrastrukture, energetike, turizma, ali i projektima okrenutih budućnosti - litijumskim baterija i digitalizacije.
"Drago mi je što smo ovde, da vidimo šta u bliskoj budućnosti možemo da uradimo, da i ljude ovde možemo da iznenadimo", rekao je Rukići.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva