:

:

TV Most

Foto: FoNet

clock

Mart 31, 2020   17:43

0

209

Čadež: Još nemoguće govoriti o razmeri posledica

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je danas da nikada nije postojala ovakva ekonomska kriza u kojoj tržište praktično ne postoji, kao i da je sada jako teško govoriti o razmerama posledica.

On je prilikom predstavljanja programa ekonomskih mera Vlade rekao da je PKS u stalnom kontaktu sa firmama i da je za sada 560 kompanija redukovalo ili obustavilo rad, ali nisu otpustile radnike.

U pitanju su pre svega metalski i tekstilni sektor, koji trenutno nemaju tražnju , nema izvoza, kao i velike kompanje u kojima radi dosta žena, a koje moraju da ostanu kod kuce.

On je ukazao da se pojavljuju brojni problemi i da je najvažnije da zdravstvena kriza potraje što kraće, jer će tiime i ekonomska biti kraća.

Kada se bude video kraj, moći će bolje da se sagledaju i posledice i koje je korake potrebno još preduzeti, istakao je Čadež.

On je napomenuo i da će pomoć od 100 evra takođe ući u potrošnju i uticati na veću proizvodnju.

Upitan da li zdravstveni radnici koji zbog virusa ne rade treba da dobiju 100 odsto zarade, a ne 65, Čadež kaže da je njihova preporuka da svi poslodavci treba da isplate više od obaveznih 65 odsto zarade, ako je to moguće.

Čadež je međutim ukazao da je to regulisano i Zakonom o radu i da PKS ne može da utiče na poslodavce. To je takođe i pitanje, kako je rekao, za državnu upravu i Ministarstvo zdravlja.

"Naša preporuka kompanijama je da i kada stane proizvodnja imaju dovoljno sredstva da održe zaposlene i nivo plaćanja u najmaksimalnijem mogućem obimu. Sada sa ovim sto je drzava izasla to može da se uradi", ocenjuje Čadež.

On je rekao da svim kopanijama preporučuju da odrze sto posto plate u nadi da ovo neće dugo trajati, ali je napomenuo i da se životne navike menjaju ako ste kod kuće i rashodi su drugaciji.

Upitan o problemu sa uvozom i distribuiranjem maski, kao i onima koje se doniraju, Čadež je rekao da kada su u pitanju maske za zdravstvo neophodno je da prođu testrianje i dobiju atest.

On je istakao i da danas n i u slobodnoj prodaji ne bi bilo maski da država kroz svoje kontakte nije došla do njih.

"Mi smo uspeli da ubrzamo kroz veledrogerije, ali da nabavimo ne mozemo. A i kada je poklon u pitanju maske moraju da imaju atest", napomenuo je Čadez.

On kaže i da je PKS zamolila Vladu da odblokitra cenu maski i da se fiksira samo marža, jer bi ostali potpuno bez maski i vlada je to prihvatila tako da se tržište stabilizovalo.

Atest za uvoz inače radi RFZO i Ministarstvo zdravlja, napomenuo je Čadež.

Izvor: Танјуг

ČadežPKSekonomske merekoronavirusposledice pandemije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva