:

:

TV Most

Foto: FoNet

clock

April 30, 2020   9:35

0

161

Čadež: Mere Vlade pogodile u centar, sačuvali smo kičmu ekonomije

Predsednik Privredne komore Srbije kaže za RTS da je oko 400 firmi radilo i tokom vanrednog stanja. Dodaje da su mere Vlade za pomoć privredi "pogodile tačno u centar".

Marko Čadež je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da je više puta razgovarao sa predsednicima privrednih komora evropskih država, koje prognozoraju pad ekonomije u -7 ili -12 odsto.

Ukazuje da mnogi investitori planiraju da dođu u Srbiju kad prođe pandemija.

Čadež navodi da je PKS, zajedno sa Vladom Srbije, uspela da sačuva deo proizvodnje i tokom vanrednog stanja.

"Blizu 400 kompanija radilo je u tri smene i tokom vanrednog stanja, najviše prehrana i piće, prozvodnja dezinfekcionih sredstva, zaštitnih odela", istakao je predsednik PKS dodajući da je jutros počelo da radi još 400 kompanijakoje su smanjile ili obustavile proizvodnju.

"Na posao se vratilo 37.800 zaposlenih. Dve trećine preduzetnika se vratilo da radi. To je dobar pokazatelj, uz sve mere i preporuke Kriznog štaba, kompanije to poštuju. Najvažnije je da privreda krene", naglašava predsednik PKS.

Čadež navodi da je kol centar Privredne komore imao više od 22.000 poziva, a najviše pitanja bilo je postavljeno o tumačenju i primeni mera, korišćenju državne pomoći.

Pomoć države u vidu isplate minimalca koristi oko 860.000 zaposlenih.

"Sačuvali smo kičnu ekonomije i za vreme vanrednog stanja uspeli da imamo punu proizvodnju, pa još i da izvozimo, zarađujemo i imamo devizni priliv", kaže Čedež navodeći da je zanimljivo da je Srbija, za razliku od drugih zemalja, imala toalet papira i za izvoz.

Prema njegovim rečima, mere Vlade su "pogodile u centar onoga što treba".

Razmišlja se, dodaje, i o novim merama.

Danas će, ukazuje, biti usvojena mera pomoći turističkim agencijama koje će građanima koji su već uplatile putovanja izdati vrednosni vaučen u visini uplaćenog iznosa. Vaučer će, dodaje, moći da se iskoristi do kraja 2021. godine.

Predsednik PKS ukazuje da se u Srbiji proizvodi skoro sve od zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstva, a uskoro će, kaže, biti povećana proizvodnja rukavica i odela.

Kada je reč o gubicima, Čadež objašnjava da je sada teško proceniti o kom iznosu je reč.

"Ovo nije kriza poput one iz 2008. kad je pukla ta finansijska bomba koja je izazvala krizu, ovo je zdravstvena kriza. Kako se ona bude rešavala, tako će biti moguće oživljavati privredu", ističe Čadež.

Malinović: Porasla prodaja bele tehnike, prodaja alkohola pala za 90 odsto

Epidemija koronavirusa promenila je neke navike potrošača, a sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije Žarko Malinović kaže da je iznenađujuće u jednom trenutku zabeležen rast prodaje bele tehnike, kao i da je od početka epidemije prodaja alkoholnih pića pala za 90 odsto.

Ukazao je da je stala u prodaja odeće i obuće.

"Sem prehrane svi ostali segmenti trgovine su skroz stajali, ali u prehrani to izgleda da zbog gužvi ima veći broj potrošača , ali je broj potrošača na dnevnom nivou manji za 50 odsto", dodaje Malinović.

Ističe da je osim osnovnih namirnica rasla i prodaja kozmetike. "Proteklih par nedelja sveže meso i riba se smnjuju kao najtraženiji artikli, što je imalo veze sa završetkom posta i Vaskrsom, ali i prvomajskim praznicima", kaže Malinović.

Ono što ih je iznenadilo, kako kaže, je da je u jednom trenutku bio primetan rast prodaje bele tehnike. U prvoj nedelji je bio značajan skok prodaje pekača za hleb.

Ističe da se potrošači vraćaju u normalu, da sve manje idu u velike nabavke, kao i da su dosta relaksiraniji. 

Izvor: RTS

ČadežVlada Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva