:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Januar 28, 2019   10:48

0

231

Čadež: Najveći forum do sada, Slovenija je dobro tržište

Ovogodišnji Poslovni forum Srbije i Slovenije, koji se danas održava u Beogradu, najveći je do sada i očekuju se predstavnici oko 400 različitih kompanija, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

"Imamo zanimljivost da je najviše kompanija iz tzv. IT sektora i sektora turizma iz Srbije i Slovenije. Zastupljeni su i ostali sektori, što je uobičajeno. Ovaj put vidimo da su kompanije iz tehnološko-inovativnih sektora i pogotovo turizma jako, jako zainteresovane za saradnju", rekao je Čadež u jutarnjem dnevniku RTS-a.

Ističe da je Slovenija jedan od najvažnijih privrednih partnera Srbije i da slovenačke investicije u srpsku privredu premašuju milijardu evra.

“Naš izvoz u Sloveniju 2018. godine iznosio je 572 miliona evra. Pomenuo bih da ukupna robna razmena, koja je dosta uravnotežena, raste iz godine u godinu i ovo je druga godina u kojoj smo premašili milijardu evra ukupne robne razmene. Sam izvoz je rastao iz godine u godinu, a 2017. na 2018. godinu taj rast iznosio je 15 odsto. Imamo širok dijapazon proizvoda koje izvozimo u Sloveniju i to je za nas dobro tržište”, rekao je Čadež.

Naglasio je da je važno to što predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Slovenije Borut Pahor ne samo da učestvuju na forumu već ohrabruju privrednike i stvaraju bolje uslove za njihovo poslovanje kroz svoje razgovore.

Prema njegovim rečima, dobra je stvar što slovenačke kompanije reinvestiraju ono što zarade i ne iznose novac iz Srbije. “Sve je više tzv. mešovitih kompanija, ne sam slovenačkih proizvodjača koji dolaze u Srbiju i obrnuto, već ulaze i u neki sektor usluga, traže partnere u Srbiji i prave zajedničke kompanije ili dogovore i zajednički nastupaju na trećem tržištu. Imamo odličnu saradnju”, naglasio je Čadež.

Slovenija i Srbija su jedna drugoj među 10 najznačajnih spoljnotrgovinskih partnera, čija je robna razmena, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, 2017. prešla milijardu evra i nastavila rast u prošloj, 2018. Slovenija je i među 10 najvećih investitora u privredu Srbije, a poslednjih godina sve je više srpskih kompanija koje posluju i investiraju na slovenačkom tržištu.

Sa Slovenijom spoljnotrgovinsku razmenu obavlja - izvozi i uvozi više od 4200 naših kompanija, a u Srbiji je registrovano 1660 firmi i preduzetnika sa većinskim kapitalom pravnih i fizičkih lica iz Slovenije i evidentirano više od 400 investicija slovenačkih kompanija.

Prema analizama Privredne komore Srbije, značajne su mogućnosti za povećanje izvoza industrijskih proizvoda kao što su: plastika i proizvodi od plastike, nameštaj i delovi za nameštaj, aluminijum i proizvodi od aluminijuma , olovo i proizvodi od olova, mlečni proizvodi, voće, povrće, konditorski proizvodi i životinjska hrana.

Poslovni forum Srbija-Slovenija organizuje se uz podršku Evropske mreže preduzetništva, saopštila je Privredna komora Srbije.

Izvor: Танјуг

Poslovni forumSrbijaSlovenija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva