:

:

TV Most

clock

Decembar 17, 2020   12:35

0

150

Čadež: Očuvali smo privredu, zadržali investicije uprkos krizi

Prilagođavanje privrednika novim globalnim uslovima poslovanja nastalim zbog pandemije i brza i efikasna podrška države omogućili su da sačuvamo našu ekonomsku kičmu, ocenio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež na današnjoj onlajn sednici Skupštine PKS-a.

"Sačuvali smo ekonomsku bazu ne samo zahvaljujući našim brzim reakcijama i improvizovanju. Prvi put u istoriji nam je iskustvo iz devedesetih bilo od koristi kako bismo brzo reagovali kao privrednici i svoja poslovanja prilagodili, a mnogo nam je pomogla i država zahvaljujući čemu imamo najmanji pad BDP-a i projekciju međunarodnih finansijskih institucija za rast od šest odsto naredne godine", rekao je Čadež.

Dodao je kako je uprkos teškim globalnim uslovima zbog pandemije srpska privreda ostvarila odlične rezultate, bolje od čitavog regiona.

"Imali smo 1,8 milijardi evra investicija, a mnogo kompanija i dalje želi da dođe u Srbiju. Pad izvoza je bio pet procenata, što je manje od očekivanog, tako da smo očuvali izvozni kapacitet. Budžetski deficit je manji od 65 odsto, što je takođe manje nego kod drugih. Kreditni rejditng Srbije je zadržan i na korak je od investment grejda, tako da očekujemo sledeće godine da budemo među zemljama koje su u 'Ligi šampiona' kada je reč o poverenju finansijskih investitora", rekao je predsednik PKS-a.

Čadež je istakao da će Srbija jedina u regionu imati pad privrede manji od tri odsto, što će biti dobro za nas kada se stvari stabilizuju.

Dodao je kako se radi na tome da Srbija postane deo evropskog ekonomskog područja i da sve barijere koje sada opterećuju poslovanje privrede budu otklonjene odmah i bez čekanja da postanemo punopravni član EU.

Među mere koje će PKS sprovoditi s vladom tokom 2021. godine on je ubrojao refundaciju dela vanrednih troškova zaposlenima kojima se skraćuje radno vreme u ugostiteljskoj delatnosti, i smanjenje PDV-a na 10 odsto hotelijerima i ugostiteljima.

"Pokušaćemo da ubedimo Vladu da nastavi s kreditiranjem privrede po povoljnim uslovima preko kreditnih šema, a želimo da kroz mali Šengen što pre dođemo do boravišne i radne dozvole za ljude iz regiona", dodao je Čadež.

Ocenio je kako treba gledati u novi poslovni model i novi svet s novim pravilima što podrazumeva investicije pre svega u visokotehnološke proizvode.

Malim i srednjim preduzećima treba da omogućimo pristup finansiranju da bismo održali radnu snagu i populaciju, naglasio je predsednik PKS-a.

Dodao je kako treba posebnu pažnju posvetiti onlajn trgovini, jer za nju nemamo infrastrukturu.

"Moraju se reformisati poštanske usluge, izgraditi novi logistički centri, jer ako to ne uradimo nećemo uspeti da rastemo, zato što je ta logistika presudni faktor", rekao je Čadež.

Izvor: Танјуг

ČadežPKS
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva