:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Jul 28, 2021   11:12

0

21

Čadež: Pokrećemo novu budućnost na Balkanu

Srbija, Albanija i Severna Makedonija otvoriće novu eru privredne i političke saradnje nakon velikog poslovnog foruma koji će sutra u Skoplju okupiti oko 350 kompanija sa Zapadnog Balkana, a očekuje se preko 400 bilateralnih sastanaka privrednika, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

"Zahteve privrede i ideju o jedinstvenom tržištu na kome bi kompanije mnogo lakše, jednostavnije i brže poslovale, u praksu treba da sprovede politika. Zato će na ovom skupu učestvovati premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji će potpisati nekoliko sporazuma kako bi se olakšalo poslovanje naših privreda, a zajedničko tržište bilo konkuretnije za najveće evropske i svetske kompanije", najavio je Čadež, a prenosi PKS.

Dodaje se da su organizatori ovog, najznačajnijeg ekonomskog skupa u poslednjih nekoliko godina, privredne komore regiona i PKS.

Čadež je istakao da je privreda regiona pred svoje političare postavila nekoliko važnih inicijativa koje treba da dovedu do još boljeg poslovanja naših privreda. "Ulazimo u potpuno novu eru privredne, ekonomske i političke saradnje u regionu, pogotovo kada su u pitanju ove tri zemle, Albanija, Severna Makedonija i Srbija. Intenzivnija saradnja će doneti novu političku stabilnost i jasan signal investitorima da je ovo region uspeha. Vidimo konkretne pomake i koristi za privredu i građane, a pozivamo i druge ekonomije zapadnog Balkana da se priduže“, rekao je Čadež.

Predsednik PKS je najavio i nove projekte koji će još više povezati privredu i građane ove tri države, poput uvođenja jedinstvenog elektronskog sistema za naplatu putarine koji donosi uštede novca i vremena privredi i građanima.

"Želimo da ukinemo sve barijere za slobodan protok ljudi, robe, usluga i kapitala na prostorima naših zemalja, da sve dozvole nadležnih inspekcija, tržišnih, fitosanitarnih i drugih, važe u svim državama bez obzira gde su izdate. Očekujemo i da se na granicama postave ''brzi prolazi'' za građane i privredu Albanije, Severne Makedonije i Srbije“, poručio je predsednik PKS-a.

Prema Čadežovim rečima, jedna od najznačajnijih inicijativa na kojima insistira PKS je i uvođenje jedinstvenih radnih dozvola.

"Privreda jako dobro zna koliko danas ima problema sa nedostatkom kvalitetne radne snage. U veoma kratkom roku imaćemo mogućnost da građani sve tri zemlje mogu da nalaze posao i rade bilo gde na teritoriji potpisnica ovog dokumenta“, objasnio je Čadež.

Skopski forum o regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu okupiće kompanije iz Srbije, Albanije, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine, ali i drugih regionalnih i evropskih ekonomija, kao i predstavnike vlada, finansijskih institucija, univerziteta, međunarodnih delegacija i asocijacija, najavila je PKS.

Dodaje se da najveći broj kompanija učesnica dolazi iz građevinskog sektora, poljoprivredno-prehrambene industrije, energetike, mašinske, auto i tekstilne industrije, turizma, IKT i telekomunikacija, transporta i logistike.

Najavljeno je da će na samitu učestvovati kompanije Nektar, Eliksir, Alfa Plam, FPM Agromehanika, Mlekara Šabac, NIS, Telekom, Unipromet, MIND - Milanović Industries Group, Mladost Leskovac, Nutriko Vranje, Simpo, Euroturs, Er Srbija, Koridori Srbije, Putevi Srbije, Srbija Kargo i druge.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?