:

:

TV Most

Foto: FoNet

clock

Februar 03, 2020   13:06

0

180

Čadež: Privrednici prepoznaju prednosti digitalizacije

"Privrednici u Srbiji prepoznaju prednosti uvođenja brojnih elektronskih usluga jer im to omogućava da smanje troškove poslovanja", kaže predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Čadež je rekao da privrednik ne gleda na proceš digitalizacije iz ugla reforme ili kroz mesto na Doing business listi, već ga posmatraju iz ugla troškova i vremena koje mu je potrebno da završi neki posao.

"I ako nam danas neki privrednik kaže: da, sada nam treba manje vremena i jeftinije nas košta, što jeste slučaj, onda to jeste uspeh", rekao je Čadež na konferenciji Digitalna saradnja: transformacija vlada.

Čadež kaže da je PKS omogučila da sve njene usluge i servisi, od izdavanje javnih ovlaščenja, potvrda do profila određene kompanije ili sektora, mogu da se dobiju putem portala ePKS.

"Oslobađanje pečata je bila jedna stvar koja je bila osnov da počnemo da razmišljamo drugačije, ali mnogo toga je urađeno. U poslednjih godinu dana omogućeni su elektronsko finansijsko izveštavanje, registracija kompanije i mnoge druge usluge koje su ranije zahtevale puno vremena pre svega za ljude koje se bavi administracijom u kompanijama, kao i za same preduzetnike", objašnjava Čadež i dodaje da je danas sve to moguće kroz onlajn i digitalne servise.

Navodi da sve zašta je trebalo da se dolazi u Komoru ili neki od centara u Srbiji sada može da se obavi online, što, kako kaže, svedoči o velikom pomaku koji je napravljen na polju digitalizacije.

"Ove konferencije su važne da bismo videli gde se nalazimo, šta je potrebno uraditi i kako ćemo to zajedno sa vladom uraditi, a istovremeno kako privreda može da bude partner vladi kada su u pitanju neke strateške stvari", kazao je i doda da je upravo privreda bila partner Vladi Srbije od uvođenja informatike kao obaveznog predmeta u školstvu do svih pomenutih stvari koje je vlada uradila u digitalizaciji svojih usluga, a što je i dovelo do današnjeg predstavljanja novog portala e-uprave.

Čadež je naveo i da su na novom portal e-uprave Vlade Srbije slikovito date sve nove digitalne usluge koje sada može da koristi privreda, a što nije imala mogućnost do sada.

Naveo je i da je bitno što na današnjem skupu učestvuju i kolege iz Albanije i Severne Makedonije i što taj skup predstavlja deo regionalnog projekta Zapadnog Balkana, svih šest ekonomija o saradnji pre svega u digitalizaciji.

"Regionalna saradnja je bitna u izgradnji takozvanih digitalnih autoputeva, infrastrukture, u izgradnji infrastrukture, ali i u svemu onome što će nam omogučiti da napravimo jedinstveno okruženje i eko-sistem koji će nam dati mogućnost da budemo veči, da kreiramo bolje proizvode i imamo tržište za te proizvode", zaključio je Čadež.

Izvor: Танјуг

Čadežprivrednicidigitalizacija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva