:

:

TV Most

clock

Oktobar 08, 2019   15:37

0

124

Čadež: Stvorimo digitalnu komoru za novo doba

"Digitalizacija postojećih servisa i kreiranje novih usluga za novo doba - za podršku privredi da se što brže prilagodi brzim i radikalnim tehnološkim promenama mora biti najviši prioritet u komorskim agendama svuda u Evropi", poručio je danas u Rimu Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i predsednik Odbora za digitalizaciju Evrokomora (Eurochambres).

Učestvujući na panelu "Prigrlimo digitalizaciju, učinimo komore boljim" trećeg Ekonomskog foruma Evrokomora, Čadež je pozvao sve evropske komore da zajedno rade na uspostavljanju jedinstvenog onlajn servisa - platforme za digitalnu transformaciju 20 miliona kompanija – članica, pre svega malih i srednjih preduzeća.

"Cilj nam je da kreiramo Digitalnu komoru za novo doba, da naše usluge stavimo u funkciju transformacije tradicionalnih industrija i otvaranja novih digitalnih biznisa, da digitalizaciju iskoristimo kao koristan alat u podizanju efikasnosti, rasta i razvoja naših kompanija članica, internacionalizacije njihovog poslovanja, obezbeđivanja boljeg pristupa izvorima finansiranja i edukacije, unapređenja znanja i veština prema potrebama savremenog poslovanja", rekao je Čadež.

U tome, po rečima Čadeža, komore imaju presudnu ulogu i značajan uticaj na kompanije, kako kroz digitalizaciju svojih, komorskih procesa, tako i kroz razvoj inovativnih elektronskih servisa za podršku članicama da se digitalno transformišu, dajući im primer, "uvlačeći" ih u ovaj proces – podstičući ih i pomažući im da se digitalizuju.

Stoga je, kako je ukazao, važno da i komore i poslovne zajednice koje predstavljaju što bolje iskoriste evropske fondove koji su im na raspolaganju za digitalnu transformaciju i na vreme se pripreme za mogućnosti koje od 2021. godine otvaraju novi program Digitalna Evropa i Horizon Europa za period do 2027.

"Posle beogradskog sastanka Odbora za digitalizaciju Evrokomora, održanog u sklopu Digitalnog samita Zapadnog Balkana, na kome smo dogovorili kreiranje zajedničke platforme, seta zajedničkih komorskih usluga za podršku malim i srednjim preduzećima u digitalizaciji poslovanja, koje će sve komore pružati svojim članicama, ma u kojoj zemlji poslovale, Srbija je nedavno, kao domaćin prve Digitalne akademije Evrokomora u Vrdniku, postala centar modernizacije evropskih malih i srednjih preduzeća", naglasio je Čadež.

Privredna komora Srbije, kojoj je povereno predsedavanje Odborom za digitalizaciju Evrokomora, organizacijom skupa u Vrdniku, preuzela je, po rečima Čadeža, i vodeću ulogu u kreiranju prvog zajedničkog Eurochambres digitalnog alata - onlajn platforme za upravljanje procesom digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća, čija je početna tačka projekat DigiPilot francuske komore u funkciji podrške kompanijama da se digitalizuju i unaprede poslovne procese.

Izvor: Танјуг

Čadež
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva